Πέντε λόγοι για να βάλεις το σπανάκι στη διατροφή σου

Όλοι οι τρόποι με τους οποίους αυτό το υπέροχο φυλλώδες λαχανικό βοηθά το σώμα σου, ωμό ή μαγειρεμένο

Πέντε λόγοι για να βάλεις το σπανάκι στη διατροφή σου
3'

Από όλα τα φυλλώδη πράσινα, το σπανάκι είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα. Το χρησιμοποιείς σε smoothies, σε παγωμένες σαλάτες σπανάκι, στον ατμό κλπ.Το σπανάκι έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία και μπορείς εύκολα να το ενσωματώσεις στα γεύματά σου. Δες παρακάτω μερικά οφέλη που έχει το σπανάκι στον οργανισμό και την υγεία σου.

#1. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τρία φλιτζάνια ωμό σπανάκι παρέχουν μόνο 20 θερμίδες, καθόλου λίπος, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατανθράκων με 2 γραμμάρια ως φυτικές ίνες (επομένως 1 γραμμάριο καθαρών υδατανθράκων). Αν και έχει τόσο λίγες θερμίδες, το σπανάκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα τριών φλιτζανιών παρέχει πάνω από το 300% της καθημερινής ανάγκης για βιταμίνη Κ που υποστηρίζει τα οστά. Το σπανάκι παρέχει επίσης πάνω από το 160% του ημερήσιου στόχου για τη βιταμίνη Α και περίπου το 40% για τη βιταμίνη C, οι οποίες υποστηρίζουν τόσο την ανοσολογική λειτουργία όσο και προάγουν το υγιές δέρμα.

Το σπανάκι περιέχει επίσης 45% της καθημερινής ανάγκης φυλλικού οξέος, μια βιταμίνη Β που βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA. Το σπανάκι παρέχει επίσης 15% του ημερήσιου στόχου τόσο για σίδηρο όσο και για μαγνήσιο, 10% για κάλιο και 6% για ασβέστιο, μαζί με μικρότερες ποσότητες άλλων βιταμινών Β.

#2. Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Εκτός από τις πολλές βιταμίνες και μέταλλα, το σπανάκι παρέχει αντιοξειδωτικά που συνδέονται με την αντιφλεγμονή και την προστασία από ασθένειες. Σε αυτά περιλαμβάνεται η καμπεφερόλη, ένα φλαβονοειδές που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς επίσης επιβραδύνει την ανάπτυξη και την εξάπλωσή του. Ένα άλλο, που ονομάζεται κουερσετίνη, έχει συνδεθεί με πιθανές προστατευτικές επιδράσεις στη μνήμη, καθώς και με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

#3. Το σπανάκι υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του σπανακιού το καθιστούν βασικό υποψήφιο για την προστασία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα με τη γήρανση. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και τις γνωστικές ικανότητες περισσότερων από 950 ηλικιωμένων ενηλίκων για περίπου πέντε χρόνια. Παρατήρησαν σημαντική μείωση του ποσοστού της γνωστικής μείωσης μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες φυλλώδη χόρτα καθημερινά είχαν τις ίδιες γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου 11 ετών νεότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν φυλλώδη χόρτα.

#4. Το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Το σπανάκι είναι μια πηγή φυσικών νιτρικών, ενώσεων που ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία για να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν τον «φόρτο εργασίας» στην καρδιά. Σε μια μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, 11 άνδρες και επτά γυναίκες κατανάλωναν τέσσερα διαφορετικά ποτά πλούσια σε νιτρικά, συμπεριλαμβανομένου ενός ποτού σπανάκι.

#5. Το σπανάκι προστατεύει την υγεία των ματιών

Ένα από τα αντιοξειδωτικά στο σπανάκι, που ονομάζεται λουτεΐνη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD) που σχετίζεται με την ηλικία, μια ασθένεια των ματιών που μπορεί να θολώσει την αιχμηρή, κεντρική όραση που απαιτείται για δραστηριότητες όπως η ανάγνωση και η οδήγηση. Η AMD είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή αγωγή για την αντιστροφή της κατάστασης, επομένως η πρόληψη είναι το κλειδί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή