Προκλητική συμπεριφορά εφήβου: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Πώς αντιμετωπίζουν τον προκλητικό έφηβο;
Η εφηβεία είναι μια δύσκολη φάση που περνούν τα παιδιά αλλά και οι γονείς. Οι νέοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι, να εδραιώσουν την ανεξαρτησία τους και να εκφραστούν.Αναζητώντας την ταυτότητά τους, αρκετοί έφηβοι ενεργούν με θυμό ή επαναστατικό τρόπο.
Για να διατηρηθεί η ηρεμία στο σπίτι, οι γονείς χρειάζονται μια στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προκλητική συμπεριφορά του έφηβου παιδιού τους.
Αν κι εσείς βιώνετε αντίστοιχη συμπεριφορά ακολουθήστε τις συμβουλές που δημοσιεύτηκαν σε σχετικό άρθρο στο middleearthnj.wordpress.com
Συνδέστε τα προνόμια με την καλή συμπεριφορά
Αυτά που μπορεί να ο έφηβος να θεωρεί ως δεδομένα είναι προνόμια που πρέπει να κερδίσει.Τα ηλεκτρονικά, τα χρήματα, ο χρόνος με τους φίλους του, είναι όλα υπέροχα πράγματα που μπορεί να επιτρέπονται στον έφηβο όταν όμως συμπεριφέρεται σωστά.
Αποφύγετε την επανάληψη
Για κάποιο λόγο, οι περισσότεροι γονείς, επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα στο παιδί τους και αυτό, από ένα σημείο, δεν αποδίδει. Δώστε οδηγίες μόνο μία φορά, εξηγήστε ποιες θα είναι οι συνέπειες και εφαρμόστε τις με ακρίβεια.
Επιβολή συνεπειών
Μόλις αποφασίσετε ποια όρια ή κανόνες είναι σημαντικοί για εσάς, ακολουθήστε τους και καθορίστε συγκεκριμένες συνέπειες για την παραβίασή τους. Πρέπει να τηρήσετε την επιβολή των συνεπειών για να δείτε αλλαγή στη συμπεριφορά του εφήβου. Εάν δεν συμμορφώνεται, απλά καταστήστε σαφές ποια είναι η συνέπεια για τη συμπεριφορά του λέγοντας για παράδειγμα « δεδομένου ότι γύρισες σπίτι αργά απόψε, δεν θα βγεις το Σάββατο το βράδυ» .
Μη χάνετε την ψυχραιμία σας
Όταν ο έφηβος γίνεται προκλητικός, η κατάσταση μπορεί ξεφύγει. Σχεδιάστε τι θα πείτε στο παιδί σας πριν ξεσπάσει και πριν χάσετε κι εσείς την ψυχραιμία σας. Μιλήστε του με απλό, καθαρό και ήρεμο τρόπο χωρίς να φανεί ότι μέσα σας… βράζετε.
Επαινέστε την καλή συμπεριφορά
Πείτε στο παιδί σας ένα "μπράβο" ή ένα "ευχαριστώ" όταν βλέπετε να κάνει μια καλή επιλογή ή αυτό που ζητήσατε. Τα συγχαρητήριά σας (εφ 'όσον δεν είναι σαρκαστικά ή υπερβολικά) θα ενθαρρύνουν τον έφηβο να συνεχίσει να κάνει καλά πράγματα. Αναγνωρίστε τα μικρά βήματα που κάνει και δείξτε το έμπρακτα.