Παιδιά και οθόνες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς εν μέσω πανδημίας;

Την ιδιαίτερη αυτή περίοδο, τα παιδιά χρησιμοποιούν υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά πιο πολύ από ποτέ.
pexels.com
2'

Ενάμιση χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για τον χρόνο που επιτρέπεται να περνούν τα παιδιά μπροστά από οθόνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση οθονών από παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών, δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα ημερησίως, ενώ τα παιδιά μικρότερα του ενός έτους, δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Στα παραπάνω, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία προσθέτει ότι και τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς και οι έφηβοι, δεν θα πρέπει να περνούν πάνω από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες.

Είναι όμως στις μέρες μας αυτό εφικτό;

Τους τελευταίους μήνες ο κορονοϊός έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Ο χρόνος εντός σπιτιού έχει αυξηθεί κατά πολύ, τα παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης και ακόμα και η επικοινωνία με συγγενείς και φίλους γίνεται σε μεγάλο ποσοστό διαδικτυακά.

Σύμφωνα με το verywellfamily.com, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξέδωσε νέες οδηγίες μερικούς μήνες πριν, οι οποίες δίνουν έμφαση, όχι τόσο στη χρονική διάρκεια της χρήσης οθονών, όσο στην συνολική σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά με την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και τον ρόλο των γονιών.

Τι πρέπει να προσέξετε ως γονείς:

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, ο παραπάνω χρόνος μπροστά από οθόνες είναι αναπόφευκτός. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για αλόγιστη περιήγηση στο διαδίκτυο, πολύωρα παιχνίδια στον υπολογιστή ή παρακολούθηση τηλεόρασης από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η επιβολή ορίων ακόμα και σε μία τέτοια συνθήκη είναι απαραίτητη, όπως και η επίβλεψη. Μην ξεχνάτε ότι το διαδίκτυο μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης ή διασκέδασης, ταυτόχρονα όμως είναι και ένας χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν σε βίαιες εικόνες, ακατάλληλα βίντεο κτλ.

Εξίσου σημαντικό, είναι να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά περνούν ελεύθερο χρόνο μακριά από οθόνες. Μπορείτε να κάνετε μαζί δημιουργικές δραστηριότητες όπως χειροτεχνίες, αυτοσχέδια παιχνίδια ή να μαγειρέψετε παρέα.

Η αθλητική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική και δεν πρέπει να αμελείται ακόμα και σε καθεστώς καραντίνας. Εάν οι καιρικές συνθήκες ή το πρόγραμμά σας δεν ευνοούν την άθληση εκτός σπιτιού, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε με τα παιδιά γυμναστική στο σπίτι.