Μπορεί να είναι η σύγχυση σημάδι πως κόλλησες κορονοϊό;

Η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να είναι μεγαλύτερη υπόθεση από ό,τι νομίζεις

Μπορεί να είναι η σύγχυση σημάδι πως κόλλησες κορονοϊό;
3'

Θα μπορούσε η σύγχιση να είναι ένα σημάδι του COVID-19; Μια νέα μελέτη στο JAMA Network Open έκανε την έρευνα γι’ αυτό. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου, διαπίστωσε ότι το 28% των ηλικιωμένων ασθενών COVID-19 σε επτά τμήματα έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ ήταν σε μπερδεμένη ψυχική κατάσταση, γεγονός που τους έθεσε σε υψηλότερο κίνδυνο παραμονής στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), και θανάτου.

Όταν η ερευνητική ομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέλυσε τα αρχεία 817 ασθενών COVID-19 ηλικίας 65 ετών και άνω, η σύγχιση - γνωστή και ως παραλήρημα - ήταν το έκτο πιο συχνό σύμπτωμα και ήταν ένα κύριο σύμπτωμα στο 16% των ασθενών. Επίσης, το 37% των ασθενών με παραλήρημα δεν είχε κανένα από τα πιο τυπικά συμπτώματα του COVID-19, όπως πυρετό ή δύσπνοια.

Μια προηγούμενη μελέτη covid-19, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, υποστήριξε τη σύνδεση. Η μελέτη εκτίμησε ότι το ποσοστό παραληρήματος μεταξύ των ασθενών στη ΜΕΘ με COVID ήταν 65%, πιστεύοντας ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί να αυξηθεί από την απομόνωση που επιβλήθηκε στη ΜΕΘ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τι είδους σύγχιση (παραλήρημα) είναι ένα πιθανό σύμπτωμα COVID-19;

Η κλινική του Cleveland ορίζει το παραλήρημα ως «ξαφνική σύγχιση ή ξαφνική αλλαγή στην ψυχική κατάσταση». Το άτομο μπορεί να φαίνεται αποπροσανατολισμένο ή να αποσπάται η προσοχή του και μπορεί να δυσκολεύεται να σκεφτεί καθαρά ή να δώσει προσοχή. Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις περιστασιακά προβλήματα συνειδητοποίησης και μνήμης καθώς μεγαλώνεις, το παραλήρημα είναι πολύ πιο σοβαρό, απαιτεί θεραπεία και ακόμη και νοσηλεία.

Το παραλήρημα δεν πρέπει να συγχέεται με την άνοια - αν και υπάρχει κάποια αλληλεπικάλυψη και η άνοια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το παραλήρημα. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, το παραλήρημα προκαλείται συνήθως από οξεία ασθένεια ή τοξικότητα από τα ναρκωτικά και είναι προσωρινό και συχνά αναστρέψιμο. Από την άλλη πλευρά, η άνοια προκαλείται συνήθως από ανατομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, έχει βραδύτερη έναρξη και γενικά είναι χρόνια ή προοδευτική.

«Η σύγχιση μπορεί να είναι ένα σημάδι του COVID-19, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους», λέει στην Health ο Charulatha Nagar, νευρολόγος στο Νοσοκομείο Northwestern Medicine Lake Forest Hospital στο Lake Forest του Ιλινόις. Αυτό δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη για τον Δρ Nagar. Αν και ο κορονοϊός είναι μια νέα ασθένεια, επισημαίνει ότι οι αναφορές νευρολογικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών κορονοϊού μπορούν να παρέχουν έναν οδικό χάρτη για πιθανές νευρολογικές επιπλοκές, λόγω πολλών κοινών χαρακτηριστικών σε αυτήν την οικογένεια ιών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή