5 οφέλη που έχει το σκόρδο στην υγεία σου

Σύμφωνα με έναν διατροφολόγο
3'

Το σκόρδο μπορεί να είναι ένα από τα πιο ικανοποιητικά αρώματα και γεύσεις που χρησιμοποιούνται σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Αλλά μπορεί επίσης να έχει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Εδώ θα δεις πέντε λόγους για να ενσωματώσεις περισσότερο από αυτό τα λαχταριστό λαχανικό στη ρουτίνα διατροφής σου και μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της αξίας του σκόρδου.

#1. Το σκόρδο προσφέρει ανοσολογική υποστήριξη

Μερικά «σφηνάκια ανοσίας» ενσωματώνουν το σκόρδο και είναι για καλό λόγο. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή ασθενειών, την καταπολέμηση λοιμώξεων και τη θεραπεία πληγών. Στην πραγματικότητα, η έρευνα προσδίδει αξιοπιστία στις ικανότητες ανοσοποίησης του σκόρδου. Σε μια μελέτη, 146 εθελοντές ανατέθηκαν να λαμβάνουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα συμπλήρωμα σκόρδου καθημερινά για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ομάδα σκόρδου παρουσίασε σημαντικά λιγότερα κρυολογήματα σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου και ανάρρωσαν γρηγορότερα εάν μολύνθηκαν.

#2. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών, οι επιστήμονες συνοψίζουν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το σκόρδο προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καθώς και τη μείωση της αρτηριακής δυσκαμψίας και των δεικτών αίματος για φλεγμονή. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας, ενός παράγοντα κινδύνου για καρδιακά επεισόδια, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τόσο την ολική χοληστερόλη όσο και την «κακή» LDL, ενώ βελτιώνει ελαφρώς την προστατευτική «καλή» HDL. Οι ερευνητές λένε ότι η μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 8% που παρατηρήθηκε στις μελέτες σχετίζεται με 38% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου έως την ηλικία των 50 ετών.

#3. Το σκόρδο καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση

Σε όλο τον κόσμο, περίπου το 25% των ενηλίκων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάσταση συνδέεται με επτά εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Σε μία μετα-ανάλυση, τα συμπληρώματα σκόρδου βρέθηκαν να είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, ειδικά σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη χοληστερόλη και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

#4. Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο

Το σκόρδο και άλλα λαχανικά στην οικογένεια allium, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών και των πράσων, έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του λαιμού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Οι φυσικές ενώσεις στο σκόρδο είναι γνωστό ότι βοηθούν στην επιλεκτική εξόντωση των καρκινικών κυττάρων και στην πρόληψη του καρκίνου από την ανάπτυξη και τη διάδοση.

#5. Το σκόρδο υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Εκτός από την υποστήριξη της μάθησης και της μνήμης, το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής πτώσης προστατεύοντας τους εγκεφαλικούς νευρώνες. Το λαχανικό βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των αλλαγών του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι είναι πρόδρομος των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του Αλτσχάιμερ.