Τέσσερα οφέλη που έχει ο καφές και δεν το γνώριζες

Ή μήπως το γνώριζες;

Τέσσερα οφέλη που έχει ο καφές και δεν το γνώριζες
3'

Σίγουρα δεν υπάρχει μέρα που να έχεις ξυπνήσει και να μην έχεις πιεί καφέ, εκτός και αν σου είχε τελειώσει. Αλλά ακόμη και τότε μάλλον παρήγγειλες απέξω, γιατί δεν νοείται να ξεκινήσει η μέρα σου και να μην πιείς έστω και μία γουλιά για να ανοίξει το «μάτι» σου. Αν λοιπόν είσαι coffee lover τότε ενδεχομένως θα ξέρεις και τα οφέλη που έχει ο καφές στην υγεία σου. Αν πάλι όχι, τότε οφείλεις να διαβάσεις τις γραμμές παρακάτω.

#1. Ο καφές υποστηρίζει την ευτυχία

Μία μελέτη από μερικά χρόνια πριν επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί από εμάς πιστεύουμε διαισθητικά: ο καφές είναι ο χυμός της ευτυχίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με θετικά συναισθήματα, όπως ευχαρίστηση, καλοσύνη, στοργή, ικανοποίηση, φιλία, ηρεμία και ναι, ευτυχία. Τα ευρήματα σημείωσαν επίσης ότι δεν υπήρχαν αρνητικά συναισθήματα στην κατανάλωση καφέ.

Μια άλλη μελέτη του Χάρβαρντ σε πάνω από 50.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης μειώθηκε καθώς η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη αυξήθηκε.

#2. Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά

Οι κόκκοι καφέ είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι μέσα σε ένα μικρό φωτεινό κόκκινο ή κίτρινο φρούτο. Τόσο οι σπόροι όσο και τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο καφές ήταν ο μοναδικός μεγαλύτερος συνεισφέρων στη συνολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Αυτό είναι πιθανό επειδή το 65% των Αμερικανών ενηλίκων λένε ότι πίνουν καφέ, ενώ μόνο ένας στους 10 τρώει τις ελάχιστες συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Με άλλα λόγια, ο καφές γίνεται από προεπιλογή η κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά στον καφέ έχουν συνδεθεί με την προστασία της υγείας. Το χλωρογόνο οξύ, μια πολυφαινόλη άφθονη στον καφέ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία έναντι χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

#3. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Μια μετα-ανάλυση του 2018, 30 προηγουμένως δημοσιευμένων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου μειώθηκε κατά 6% για κάθε φλιτζάνι ημερησίως αύξηση στην κατανάλωση καφέ. Οι επιστήμονες λένε ότι οι πιθανοί λόγοι για τη σύνδεση περιλαμβάνουν τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του καφέ, την ικανότητα ενίσχυσης της καύσης θερμίδων και τον αντίκτυπο στο περιεχόμενο και την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου που προστατεύουν την υγεία.

#4. Ο καφές συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά άλλων ασθενειών

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του προστάτη, καθώς και των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Πάρκινσον. Η δια βίου κατανάλωση καφέ / καφεΐνης σχετίζεται επίσης με την πρόληψη της γνωστικής μείωσης και τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, ο καφεϊνούχος καφές αυξάνει την εγρήγορση και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή