Σκόνη matcha: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Σίγουρα το έχεις ακούσει, έχεις όμως δοκιμάσει;

Σκόνη matcha: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις
3'

Το Matcha σημαίνει κυριολεκτικά «τσάι σε σκόνη». Όταν παραγγέλνεις παραδοσιακό πράσινο τσάι, συστατικά από τα φύλλα εγχύονται στο ζεστό νερό, κι έπειτα τα φύλλα απορρίπτονται. Με το matcha, πίνεις τα πραγματικά φύλλα, τα οποία έχουν κονιοποιηθεί και έχουν γίνει ένα διάλυμα, παραδοσιακά αναμειγνύοντας περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη matcha με ένα τρίτο φλιτζανιού ζεστό νερό.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό πράσινο τσάι, η προετοιμασία matcha περιλαμβάνει την κάλυψη των φυτών τσαγιού με υφάσματα πριν από τη συγκομιδή. Αυτό ενεργοποιεί την ανάπτυξη των φύλλων με καλύτερη γεύση και υφή. Τα φύλλα επιλέγονται με το χέρι, στον ατμό για λίγο για να σταματήσει η ζύμωση, στη συνέχεια ξηραίνονται και ωριμάζουν σε κρύα αποθήκευση, γεγονός που εμβαθύνει τη γεύση. Τα αποξηραμένα φύλλα αλέθονται στη συνέχεια σε λεπτή σκόνη.

#1. Το Matcha προσφέρει οφέλη για την υγεία

Επειδή το matcha είναι κατασκευασμένο από τσάι υψηλής ποιότητας και απορροφούνται ολόκληρα φύλλα, είναι μια πιο ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών από το πλούσιο πράσινο τσάι. Εκτός από την παροχή μικρών ποσοτήτων βιταμινών και μετάλλων, το matcha είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία έχουν συνδεθεί με την προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, καθώς και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μείωση της αρτηριακής πίεσης και αντιγήρανση. Μια άλλη πολυφαινόλη στο matcha που ονομάζεται EGCG έχει αποδειχθεί στην έρευνα ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

#2. Περιέχει καφεΐνη

Επειδή καταναλώνεις ολόκληρα φύλλα σε matcha, μπορεί να πάρεις τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι τσάι. Οι λάτρεις του Matcha λένε ότι, σε σύγκριση με την καφεΐνη από τον καφέ, το matcha δημιουργεί μια «άγρυπνη ηρεμία» λόγω μιας φυσικής ουσίας που περιέχει ονομάζεται l-theanine, η οποία προκαλεί χαλάρωση χωρίς υπνηλία. Ωστόσο, είναι καλύτερο να πιείς όλες τις μορφές καφεΐνης (συμπεριλαμβανομένου του matcha) τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο, για να διασφαλίσετε έναν καλό ύπνο.

#3. Η μόλυνση από μόλυβδο είναι ανησυχητική

Ακόμα και τα βιολογικά πράσινα τσάγια έχουν αποδειχθεί ότι περιέχουν μόλυβδο, το οποίο απορροφάται από το φυτό από το περιβάλλον, ιδίως το τσάι που καλλιεργείται στην Κίνα. Όταν το παραδοσιακό πράσινο τσάι βυθίζεται, περίπου το 90% του μολύβδου παραμένει στο φύλλο, το οποίο απορρίπτεται. Με το matcha, αφού καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο, θα καταναλώνεις περισσότερο μόλυβδο. Μια ανεξάρτητη ομάδα, η ConsumerLab.com, η οποία δοκιμάζει τα τσάγια, εκτιμά ότι ένα φλιτζάνι matcha μπορεί να περιέχει 30 φορές περισσότερο μόλυβδο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Επομένως, συνιστούν να πίνεις όχι περισσότερο από ένα φλιτζάνι καθημερινά και να μην το σερβίρεις σε παιδιά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή