Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν λέει ψέματα το έφηβο παιδί σας

Κατανοήστε για ποιους λόγους σας λέει ψέματα.
pexels.com
2'

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα παιδιά στην εφηβεία θα πουν ψέματα στους γονείς τους έστω μια φορά. Αυτά μπορεί να αφορούν τις παρέες, τις βόλτες, τα μαθήματα, το χαρτζιλίκι, τις εξόδους τους.

Ο κάθε έφηβος χρησιμοποιεί το ψέμα για διαφορετικούς λόγους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

  • Θέλει να αποφύγει ένα πρόβλημα
  • Αισθάνεται άβολα ή αμήχανα με κάτι
  • Θέλει να προστατέψει ή να υπερασπιστεί το φίλο του
  • Θέλει να κρύψει τα συναισθήματά του
  • Θέλει να νιώσει αυτόνομος

Πώς να χειριστείτε το ψέμα των εφήβων

Η διαπίστωση ότι το παιδί σας λέει ψέματα συνήθως προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα όπως θυμό αλλά και στενοχώρια. Σύμφωνα όμως με το evolvetreatment.com, θα πρέπει να παραμερίσετε αυτά τα συναισθήματα και να ακολουθήσετε άλλη τακτική.Όπως:

Μείνετε ήρεμοι

Η συζήτηση με ήρεμο τόνο μπορεί να φαντάζει δύσκολη, είναι όμως σίγουρα πιο αποτελεσματική.

Υπογραμμίστε εκ νέου τη σημασία της τιμιότητας

Προφανώς και έχετε μιλήσει στο παιδί σας για το πόσο σημαντική είναι η ειλικρίνεια και πώς το ψέμα μόνο προβλήματα δημιουργεί. Όμως είναι σημαντικό να εστιάσετε εκ νέου στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ψέμα στη ζωή του άλλου.Υπενθυμίστε του, ειδικά στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, ότι τα ψέματα οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους σας. Αν λέει ψέματα για μικρά πράγματα όταν είναι δεκατριών, μειώνει τις πιθανότητες εμπιστοσύνης για πιο μεγάλα πράγματα όταν γίνει δεκαέξι ή δεκαεπτά.

Ακούστε το

Αφήστε το να σας μιλήσει, να σας πει τι πραγματικά θέλει. Αφουγκραστείτε το και αφιερώστε του λίγο από το χρόνο σας. Ένα παιδί καθώς μεγαλώνει δεν πρέπει να το «εγκαταλείπετε», κάθε άλλο. Θα πρέπει να το στηρίζετε και να του αφιερώνετε χρόνο, όπως και όταν ήταν μικρό.

Τις περισσότερες φορές το ψέμα των εφήβων είναι ακίνδυνο. Εάν όμως ένας έφηβος λέει ψέματα για να καλύψει συμπεριφορά που είναι επικίνδυνη ή παράνομη, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία και θα πρέπει να αντιδράσετε ανάλογα.