Θυμωμένος έφηβος: Τι μπορεί να κάνει ο γονιός

Πώς να διαχειριστεί το θυμό του παιδιού.
pexels.com
1'

Τα εφηβικά χρόνια είναι γεμάτα άγχος, απογοήτευση, φόβο. Πολλοί έφηβοι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα και συχνά τα εκφράζουν μέσα από το θυμό.

Πέραν όμως των έντονων συναισθημάτων και των ορμονικών αλλαγών οι έφηβοι έχουν κι άλλα πράγματα να διαχειριστούν: το σχολείο, το διάβασμα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις σχέσεις τους.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανάγκη τους για περισσότερη ανεξαρτησία και αυτονομία, τους φέρνουν σε ρήξη με τους γονείς τους.

Πώς να χειριστείτε έναν θυμωμένο έφηβο

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Ναι, είναι δύσκολο να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν το παιδί σας είναι διαρκώς θυμωμένο. Όμως αν αντιδράσετε σε έντονο ύφος, θα προκαλέσετε κλιμάκωση του θυμού του.

Μη το προκαλείτε

Εάν η κατάσταση είναι τεταμένη, απομακρυνθείτε. Οπως συμβουλεύει το goodhousekeeping.com δώστε το χρονικό περιθώριο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και μετά να επιχειρήσετε να κουβεντιάσετε.

Μη του συμπεριφέρεστε σαν μικρό παιδί

Η μεταχείριση του εφήβου ως νεαρού ενήλικα και λιγότερο σαν μικρού παιδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του θυμού του. Αποφύγετε τον αυταρχικό τόνο και δώστε του κάποιες ελευθερίες ανάλογα με την ηλικία του.

Δώστε του επιλογές

Πολλοί έφηβοι επιτίθενται επειδή δεν γνωρίζουν άλλους τρόπους για να εκφράσουν αυτά που αισθάνονται. Όταν είναι ήρεμοι προτείνετέ τους διάφορες εναλλακτικές που θα τους βοηθήσουν να εκτονωθούν και να απασχοληθούν.