Η γιορτή που είναι γένους θηλυκού…
Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας θυμηθούμε πως φτάσαμε στο 2012 μέσα από τη γυναικεία ματιά της ιστορίας:
8 Μάρτη του 1857
«Εγκαινιάζεται» η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ως ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη. Η γιγαντιαία διαμαρτυρία έγινε από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες αξίωναν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία.
Πολύ γρήγορα όμως η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
1910 Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε η 8η ημέρα του Μαρτίου, ως «διεθνής εργαζόμενων γυναικών» έπειτα από πρόταση της επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν.
Τοπ 1977 ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.
Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα
Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτη! Μόλις το 1945 αναγνωρίζεται η ισότητα της γυναίκας από το ανώτερο όργανο.
Το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων λέει ρητά: «Όλοι οι Έλληνες άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια πολιτικά και αστικά δικαιώματα».
Το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου που έχει χαρακτήρα προσωρινού συνταγματικού χάρτη, αναγνωρίζει για πρώτη φορά τα ίσα πολιτικά δικαιώματα των δύο φύλων. Οι γυναίκες ψηφίζουν ισότιμα και εκλέγονται στο Εθνικό Συμβούλιο.
Με τον νόμο 2159, κατοχυρώνεται το 1952 το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει αλλά και να εκλέγεται. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν ψηφίζουν τον Νοέμβριο στις εκλογές που γίνονται τότε γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.
Στις επαναληπτικές εκλογές όμως, εκλέγεται με την παράταξη «Ελληνικός Συναγερμός» η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα.
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Εκστρατεία για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους υποστηρικτές της να σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, αναλαμβάνοντας δράση αλληλεγγύης προς τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες ατομικές δράσεις, οι οποίες θα εστιάζονται σε τέσσερις χώρες -Ιράν, Σαουδική Αραβία, Συρία και Υεμένη.
Ιράν: Τα μέλη της οργάνωσης θα καλέσουν της ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν την Nasrin Sotoudeh, κρατούμενη συνείδησης και δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης 6 ετών στη φυλακή Evin, στην Τεχεράνη.
Στείλε ένα γράμμα ζητώντας την απελευθέρωση της Nasrin: http://bit.ly/AubFZh
Σαουδική Αραβία: Η οργάνωση καλεί ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να μοιραστούν με τις ακτιβίστριες της Σαουδικής Αραβίας εικόνες και μηνύματα αλληλεγγύης και να στηρίξουν την εκστρατεία «Οδηγώντας προς την ελευθερία», που έχει ως στόχο την άρση της απαγόρευσης της οδήγησης για τις γυναίκες http://www.flickr.com/groups/womens-day
Δείτε το βίντεο: Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να οδηγήσουν στο δρόμο της ελευθερίας: http://youtu.be/3zmZCapW9pU
Συρία: Στις 6 Μαρτίου η Διεθνής Αμνηστία καλεί ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία συγγραφής γραμμάτων, καλώντας την Άσμα αλ Ασάντ να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, ώστε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη βία και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εις βάρος των σύριων ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δείτε το βίντεο: Η Πρώτη Κυρία σιωπά για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία: http://youtu.be/7dSD3btdCuQ
Ζητήστε από την Πρώτη Κυρία της Συρίας να αναλάβει δράση: http://bit.ly/xEBLCA
Υεμένη: Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τα μέλη της να γράψουν στις μεταβατικές αρχές της Υεμένης, καλώντας τις να διαβουλευτούν και να εργαστούν με τις ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να παύσουν οι νόμοι και οι πρακτικές των διακρίσεων, περιλαμβανομένης και της βίας κατά των γυναικών στη χώρα.