Home Decor: Φέτος τις γιορτές επιλέγουμε μαξιμαλισμό

Αχ, οι γιορτές. Άδεια από τη δουλειά, εορταστική διακόσμηση, πάρτι, δώρα, μια δικαιολογία για να φορέσετε πούλιες -γίνεται να μην αγαπάμε τα Χριστούγεννα;
4'

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά: Τα Χριστούγεννα πρέπει να αγοράσουμε δώρα, να βγούμε εντελώς εκτός προϋπολογισμού, να στείλουμε ευχετήριες κάρτες, να μαγειρέψουμε, να ψήσουμε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, να τυλίξουμε τα δώρα, να κρατήσουμε το σπίτι συγυρισμένο κι ένα σωρό άλλα πράγματα… Να προσπαθήσουμε αν κρατήσουμε τις ισορροπίες στο γιορτινό τραπέζι ώστε να μην υπάρξουν καυγάδες και να προσέξουμε να μην παραπιεί ο θείος μας κι αρχίσει να τραγουδάει ή χειρότερα…να ροχαλίζει στον καναπέ. Αυτό θα πει άγχος των γιορτών! Σίγουρα, υπάρχει μαγεία στον αέρα, αλλά υπάρχει και ένταση.

Ας κάνουμε μια παύση και ας ανασυγκροτηθούμε! Κάθε φορά που αισθανόμαστε το άγχος να αυξάνεται αυτή την εποχή του χρόνου, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το καταπολεμήσουμε. Η ένταση βρίσκεται στον πυρήνα τόσο του υπέροχου σχεδιασμού όσο και των αξέχαστων περιστάσεων. Φανταστείτε πόσο βαρετό θα ήταν μια ταινία, ένα μουσικό κομμάτι, ένα μυθιστόρημα ή ακόμα και ένα αθλητικό γεγονός χωρίς ένταση για να κρατήσει το ενδιαφέρον μας. Η ένταση είναι η μυστική σάλτσα, το twist, το μπαχαρικό των γιορτών.

«Κανείς δεν θέλει το προβλέψιμο», λέει ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων από το Λος Άντζελες, Jhoiey Ramirez. Η ένταση είναι αυτό που σε πιάνει ελαφρώς απροετοίμαστο και σε κάνει να ρωτάς γιατί; Όταν προσεγγίζουμε ένα νέο σχέδιο, μιλάμε πάντα με όρους οπτικής έντασης. Η ένταση στην εσωτερική διακόσμηση είναι αυτό που σε κάνει να μπεις σε ένα δωμάτιο και να θέλεις να δώσεις λίγο περισσότερη προσοχή. Είναι η αλληλεπίδραση των αντιθέτων. Είναι η καμπύλη εκεί όπου θα περίμενες μια γραμμή.

Παρόλο που όλοι προσπαθούμε όλα να κυλήσουν ήρεμα στις γιορτές, το δείπνο να είναι τέλειο και τα χριστουγεννιάτικα φώτα να λειτουργούν, αυτό δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικό, αλλά και βαρετό. Σίγουρα όλοι θυμόμαστε περισσότερο τα Χριστούγεννα όπου κάτι πήγε στραβά, όπως τότε που βάλαμε καταλάθος κορν φλάουρ αντί για ζάχαρη στους κουραμπιέδες ή τότε που η γάτα έριξε το δέντρο.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους που οι σχεδιαστές προτείνουν ώστε να προσθέσετε ένταση στη διακόσμηση του σπιτιού σας:

Προσθέστε καμπύλες

Η προσθήκη καμπυλών σε ένα δωμάτιο είναι ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε οπτική ένταση. Τα περισσότερα δωμάτια είναι κουτιά στα οποία προσθέτουμε ορθογώνιους καναπέδες, τραπέζια, γραφεία και έργα τέχνης, και όλα μοιάζουν στατικά. Τα τετράγωνα δωμάτια χρειάζονται καμπύλες –έναν στρογγυλό καθρέφτη, ένα οβάλ τραπέζι, έναν πολυέλαιο σε σχήμα σφαίρας– για να απαλύνουν τις άκρες τους ενώ δημιουργείται ένταση. Δε χρειάζεται να ξοδευτείτε. Στο φυλλάδιο Vicko θα βρείτε στρογγυλό καθρέφτη με 19,99. Ομοίως, όταν στρώνετε την τραπεζαρία σας χρησιμοποιήστε τα αντίθετα. Δηλαδή σε ορθογώνια ή τετράγωνη επιφάνεια, χρησιμοποιήστε στρογγυλά ή οβάλ αντικείμενα. Εάν το τραπέζι είναι στρογγυλό, προσαρμόστε αξεσουάρ με τετράγωνα ή ορθογώνια αντικείμενα.

Βγείτε εκτός ισορροπίας επίτηδες

Η ασυμμετρία μπορεί να προσθέσει θετική ένταση και να κάνει ένα δωμάτιο πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, όταν ένας μπουφές έχει δύο κηροπήγια στη μία πλευρά και ένα στην άλλη, στο μάτι φαίνεται λίγο πιο μακρύς. Τα κηροπήγια της εικόνας είναι από το ΙΚΕΑ και κάνουν μόνο 12,99 το σετ των τριών. Επειδή ο εγκέφαλός μας αναζητά την ισορροπία, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν λειτουργεί, δίνουμε περισσότερη προσοχή.

Δημιουργήστε έναν κυματισμό

Μια ευθεία γραμμή δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα. Δημιουργήστε μια διαταραχή με έναν κυματισμό ή μια καμπύλη, και αυτό αλλάζει τον τρόπο που το μάτι ταξιδεύει στον χώρο. Όσες περισσότερες οι κινήσεις, τόσο πιο συναρπαστικό γίνεται. Απλά μην το παρακάνετε.

Κάντε το απροσδόκητο

Ένταση υπάρχει επίσης όταν δεν κάνεις αυτό που αναμένεται. Ξεχάστε το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Διακοσμήστε ένα λευκό δέντρο με μαύρα στολίδια ή βάλτε ένα ανάποδο δέντρο. Η τιμή τους είναι αντίστοιχη με των κανονικών δέντρων (ξεκινούν από τα 20 ευρώ περίπου) αλλά η εντύπωση που θα κάνουν είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αυτή η ρήξη με την παράδοση γίνεται αξέχαστη.

Με όλους τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να βγείτε από το κουτί και να σκεφτείτε διαφορετικά διακοσμώντας το σπίτι σας με ένταση φέτος τα Χριστούγεννα και αποβάλοντας το άγχος από τις γιορτές. Καλά Χριστούγεννα!