Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να πλένετε τα πιάτα - Τι έδειξε έρευνα
Τα σφουγγάρια της κουζίνας φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια από τις βούρτσες, κάτι που μπορεί να είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος για να καθαρίσετε τα πιάτα σας, σύμφωνα με ερευνητές στη Νορβηγία.
«Η σαλμονέλα και άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στις βούρτσες, ο λόγος είναι ότι τα σφουγγάρια σε καθημερινή χρήση δεν στεγνώνουν ποτέ», δήλωσε ο Trond Moretro, ερευνητής στο Nofima, ένα νορβηγικό ερευνητικό ινστιτούτο τροφίμων.
«Ένα μόνο σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από τον αριθμό των κατοίκων του πλανήτη», δήλωσε ο Moretro, συγγραφέας μιας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στο Journal of Applied Microbiology.
Αν και πολλά βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, αυτά που είναι -όπως η σαλμονέλα- μπορούν να εξαπλωθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, τις επιφάνειες της κουζίνας και τον εξοπλισμό και να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους, πρόσθεσε. «Το σφουγγάρι είναι υγρό και συσσωρεύει υπολείμματα τροφών που αποτελούν επίσης τροφή για τα βακτήρια, οδηγώντας σε ταχεία ανάπτυξή τους».
Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τους ερευνητές ήταν ότι δεν είχε μεγάλη σημασία το πώς οι άνθρωποι καθαρίζουν το σφουγγάρι τους ή πόσο συχνά. «Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν τα σφουγγάρια τους δεν είχε μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα σφουγγάρια, εφόσον τα σφουγγάρια δεν αντικαθίστανται καθημερινά», είπε ο Moretro.
Η έρευνα για τα χρησιμοποιημένα σφουγγάρια και τις βούρτσες βασίζεται σε μια εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την ίδια ομάδα ερευνητών, η οποία διαπίστωσε ότι τα επιβλαβή βακτήρια επιβίωσαν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στις βούρτσες.
Σφουγγάρι ή βούρτσα;
Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκεντρώθηκαν σφουγγάρια από τις κουζίνες 20 κατοίκων της Πορτογαλίας, αλλά και 35 βούρτσες και 14 σφουγγάρια από άτομα που κατοικούν στη Νορβηγία.
Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας σε 9.966 άτομα έκανε γνωστό ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί σφουγγάρια στις κουζίνες, ενώ οι βούρτσες αποτελεί εργαλείο καθαρισμού μόνο σε Νορβηγία και Δανία.
Όλα τα σφουγγάρια χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των πιάτων και για να τρίβονται κατσαρόλες και τηγάνια. Τα 19 από τα 20 σφουγγάρια από την Πορτογαλία χρησιμοποιούνταν 5-6 φορές την εβδομάδα ή συχνότερα. Από τις βούρτσες που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία, οι 32 από τις 35 χρησιμοποιούνταν 5-6 φορές την εβδομάδα ή περισσότερες. Τα σφουγγάρια που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία χρησιμοποιούνταν λιγότερο.
Δεν βρέθηκαν παθογόνα βακτήρια (που προκαλούν ασθένειες) στις βούρτσες ή στα σφουγγάρια. Ωστόσο, τα συνολικά επίπεδα βακτηρίων ήταν χαμηλότερα στις χρησιμοποιημένες βούρτσες από ότι στα σφουγγάρια. Παρόμοιοι τύποι μη παθογόνων βακτηρίων βρέθηκαν και στα δύο αντικείμενα καθαρισμού.
Με πληροφορίες από: CNN