Τα μυστικά για ένα πετυχημένο μουσακά
Από τις πιο παραδοσιακές και λαχταριστές συνταγές στο τραπέζι του Έλληνα καλοφαγά, είναι ο μουσακάς. Μελιτζάνες, πατάτες, λίγη μπεσαμέλ και πολύ μεράκι είναι τα συστατικά της επιτυχίας για ένα πετυχημένο μουσακά.
Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να μαγειρέψουμε αυτό το τόσο λαχταριστό φαγητό, καθώς οι μελιτζάνες του φθινοπώρου (βασικό συστατικό) είναι νοστιμότερες, με πιο μεστή και σφιχτή σάρκα. Βρισκόμαστε στην κατάλληλη εποχή, οπότε τι περιμένουμε;
Για έναν πετυχημένο μουσακά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνταγή:
Μουσακάς παραδοσιακός
• 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
• 1 κιλό πατάτες
• 4 κ. σ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 κ. σ. φρυγανιά
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τον κιμά
• 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 250 γρ. χοιρινός κιμάς
• ⅓ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 400 γρ. φρέσκια ντομάτα, ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
• 1 κ. γλ. ντοματοπελτέ
• 1 φλ. τσαγιού κρασί
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κ. γλ. κανέλα
• ¼ κ. γλ. μπαχάρι
• ¼ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κρασοπότηρο νερό, ή γάλα
Για τη μπεσαμέλ
• 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
• 12 κ. σ. κοφτές αλεύρι
• 5 κ. σ. βούτυρο, ή φυτίνη
• 5 αυγά
• ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ⅔ φλ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
Εκτέλεση
Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά, κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
Τελειώνουμε με το νερό, ή το γάλα.
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά, και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκατοστών.
Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, ελαφρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.