Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Αριθμοί της ντροπής, κάνουν ξανά τον γύρο του διαδικτύου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Όσο μεγάλοι κι αν είναι, δεν καταφέρνουν να δώσουν την διάσταση ενός προβλήματος που δεν έχει λύση, όσο υπάρχει φόβος. Αφορούν στις γυναίκες που τόλμησαν να καταγγείλουν το πρόβλημα ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό όσων το αποσιωπούν είναι πολύ μεγαλύτερο.
2'

Το πιο πρόσφατο ποσοστό, φτάνει το 35% και αντιστοιχεί στις ανά τον κόσμο γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας, σωματικής ή σεξουαλικής (στοιχεία από την Plan International USA).

“Μία στις τρεις”. Αυτό το στοιχείο, προκύπτει από τη μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA). Και δεν συμπεριλαμβάνει χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία ή το Αφγανιστάν, στις οποίες τα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας, καταπατούνται καθημερινά. Η “μία στις τρεις” γυναίκες που κακοποιούνται, ζουν στις “πολιτισμένες" κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη, το 25% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και μετά, έχουν εμπειρία βίας ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και το ποσοστό των ανήλικων κακοποιημένων κοριτσιών. Το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί ψυχολογική βία κατά τη διάρκεια της σχέσης, εκτιμάται ότι ξεπερνά το 33%.

Ενδεικτικά, ένα από τα μεγαλύτερα συμβουλευτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, το Καταφύγιο Γυναίκας, υποδέχτηκε τον τελευταίο χρόνο 522 κακοποιημένες γυναίκες που αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια. Από αυτές, μόνο οι 108 απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο κέντρο ενώ οι υπόλοιπες είναι παλιά περιστατικά. Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας, καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 500 περιστατικά, ενώ μόνο τον Οκτώβριο, στο Καταφύγιο Γυναίκας -ένα από τα δεκάδες συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες που λειτουργούν στην Αθήνα- 48 θύματα, ζήτησαν βοήθεια.

Ενεργό δράση έχει και η W.I.N Hellas, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2006 από τη Μάντα Τσαγκιά - Παπαδάκου και αριθμεί πλέον περισσότερα από 5.000 μέλη. Στόχος της είναι να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για την προστασία, θεραπεία και ενδυνάμωση γυναικών που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον. Παράλληλα, η W.I.N. HELLAS βοηθάει τις γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία σε ξενώνες και νομική καθοδήγηση φέρνοντάς τις σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και υποστηρικτικές δομές (τηλ. 210- 8996636). Δείτε εδώ (https://www.queen.gr/Samantha-Apostolopoulou/Gotcha/item/102732-25-november-save-the-date) το φιλανθρωπικό event που διοργανώνει σήμερα η W.I.N Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.


Δείτε σε αυτό το link όλους τους φορείς παροχής υπηρεσιών σε κακοποιημένες γυναίκες http://www.antiviolence-net.eu/Organizations_06_12_2013.pdf και εδώ (https://www.queen.gr/SYMBAINEI-STON-KOSMO/item/97717-kai-den-ezisan-aytoi-kala-pote-stamatise-na-soy-feretai-san-prigkipissa) τη συγκλονιστική καμπάνια “When did he stop treating you like a princess” του καλλιτέχνη Saint Hoax που έκανε αίσθηση (από την οποία και η φωτό του post).


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τη γυναίκα και την ομορφιά στο queen.gr