Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας: Πέντε Ελληνίδες πολιτικοί δίνουν το στίγμα της ημέρας

Στις περισσότερες χώρες η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας έχει γίνει απλώς μια ακόμη γιορτή έχοντας χάσει την πολιτική χροιά της. Όμως η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας και η πρώτη ιστορική αναφορά για αυτή είναι το 1909.
7'

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Ήταν τότε που οι γυναίκες οι οποίες εργάζονταν στην κλωστοϋφαντουργία στις φάμπρικες της Νέα Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία. Εμπνευσμένη από την κινητοποίηση αυτή η γερμανίδα σοσιαλίστρια Luise Zietz πρότεινε το 1910 την καθιέρωση μια Διεθνούς Ημέρας για την Εργαζόμενη Γυναίκα. Η πρόταση έγινε δεκτή και την επόμενη χρονιά στις 19 Μαρτίου 1911 εκατοντάδες διαδηλώσεις έγιναν απαιτώντας ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες.

1917: Στην Πετρούπολη διοργανώνονται διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου (Ιουλιανό ημερολόγιο). Είναι αυτές που ουσιαστικά θα δώσουν ώθηση στην Επανάσταση του Φεβρουαρίου. Οι γυναίκες διαδήλωσαν για Ψωμί και Ειρήνη και απαίτησαν να σταματήσει ο πόλεμος. Ο Λέον Τρότσκι είχε γράψει τότε πως «οικινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες. Αυτό που δεν περίμενε κανείς ήταν πως έτσι θα ξεκινήσει η επανάσταση. Κανείς δεν περίμενε πως οι εργάτριες από τις κλωστοϋφαντουργίες θα αφήσουν τις δουλειές τους και θα κάνουν μια τόσο μαζική απεργία».

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση οι Alexandra Kollontai και Vladimir Lenin καθιέρωσαν την 8η Μαρτίου (τελευταία Κυριακή σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) ως εθνική γιορτή, χωρίς όμως να είναι αργία. Αργία έγινε επισήμως στη Σοβιετική Ένωση το 1965.

Έκτοτε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας για τους περισσότερους είναι μια ακόμα γιορτή χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.

Το newsbomb απευθύνθηκε σε ελληνίδες πολιτικούς ζητώντας τους να δώσουν το στίγμα της ημέρας...

Έλενα Κουντουρά

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια ημέρα ορόσημο που καθιερώθηκε για να τιμήσει την προσφορά μας στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας. Η γυναίκα ανταποκρίνεται επάξια σε όλους τους ρόλους, ξεχωρίζει και διακρίνεται. Παραμένοντας η ψυχή της οικογένειας, η σύγχρονη Ελληνίδα είναι ταυτόχρονα σύζυγος-σύντροφος, μητέρα που μεταφέρει με αγάπη αρχές και αξίες στα παιδιά της, αλλά και επιτυχημένη επαγγελματίας. Σήμερα μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανες για ό,τι έχουμε κατακτήσει. Ειδικά, στη σύγχρονη κοινωνία, σε μια εποχή αυξημένων αναγκών και απαιτήσεων, που ο ρόλος της γυναίκας είναι ιδιαίτερα σύνθετος και πολυδιάστατος. Η γυναίκα κατάφερε να σπάσει τα δεσμά και να ξεφύγει από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της και να προσφέρει τελικά στην κοινωνία και στον εαυτό της. Αυτά, λοιπόν γιορτάζουμε την 8η Μαρτίου. Και όχι μόνο γιατί είμαστε γυναίκες αλλά και γιατί είμαστε Ελληνίδες. Γιατί η Ελλάδα είναι γυναίκα. Μια γυναίκα όμορφη, έξυπνη, δυνατή, γενναία, που ξέρει να επιβιώνει και να αναδύεται μέσα από κάθε δυσκολία» δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Ραχήλ Μακρή

«Ο φετινός εορτασμός της ημέρας της Γυναίκας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για όλους μας να θυμηθούμε ότι στις 8 Μαρτίου του 1909, 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη απαιτώντας τον τερματισμό της παιδικής εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθό άξιο της εργασίας καθώς και καθολικό δικαίωμα ψήφου. Οι γυναίκες δίδαξαν την κοινωνία με το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα”, που συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στη σημερινή Ελλάδα η ελπίδα της εθνικής ανεξαρτησίας, όπου θα διασφαλίζεται η οικονομική αξιοπρέπεια και μια ποιοτική διαβίωση για όλους τους Έλληνες, βρίσκεται στα χέρια της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων και να ασκούμε αντικειμενικό και καλόβουλο έλεγχο.

Οι γυναίκες της Χώρας μας έχουμε και τα προσόντα και την αποφασιστικότητα για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας προκειμένου σε οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο να γίνει η ελπίδα πράξη», λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή.

Όλγα Κεφαλογιάννη

«Η 8η Μαρτίου, είναι ημέρα υπενθύμισης και σεβασμού για το σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο των γυναικών στην κοινωνική ζωή. Για την πολύπλευρη προσφορά τους στην οικογένεια, την εργασία, την πολιτική. Οι Ελληνίδες δυστυχώς εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική ζωή του τόπου. Να υφίστανται σημαντικές διακρίσεις και να αμφισβητείται ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα τους. Και αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται να αλλάξει. Γιατί περισσότερες γυναίκες στην πολιτική, σημαίνει περισσότερη ισότητα και περισσότερη δημοκρατία. Οφείλουμε όλοι και όλες να δουλέψουμε για το στόχο αυτό. Να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αναλογεί. Η ισότητα μόνο στη θεωρία δεν ωφελεί κανέναν και δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία μας», λέει στο Newsbomb.gr ο βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Έλενα Ράπτη

Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας;

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία μπορεί να είναι το πρότυπο αλλά δυστυχώς δεν είναι το μέτρο που ισχύει για τη θέση της γυναίκας σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάποιοι ξεχνούν πως ακόμη και σήμερα γυναίκες στερούνται της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, βιάζονται και καταπιέζονται σωματικά και ψυχικά, πωλούνται και αγοράζονται σαν απλό εμπόρευμα. Η σημερινή μέρα μας θυμίζει αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλες τις υπόλοιπες. Τη θέση που αξίζει στη γυναίκα, όπου κι αν ζει, ό,τι χρώμα κι αν έχει, όποια κι αν είναι τα δικά της όνειρα.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες ή πρέπει να αλλάξει κάτι;

Σε μεγάλο βαθμό η ελληνική κοινωνία έχει επιτύχει συνθήκες ισότητας των δύο φύλων. Υπάρχουν βέβαια ακόμη περιπτώσεις που συναντούμε διακρίσεις και φαινόμενα βίας, αλλά θεωρώ πως είναι υπολείμματα μιας παλιάς νοοτροπίας και αντίληψης που σταδιακά χάνεται. Και είμαστε όλοι εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτό.

Θα θέλαμε και μια ευχή σας για τις Ελληνίδες

Να συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις, τη λάμψη και την ενέργεια να κρατούν στα χέρια τους τους ρόλους της ζωής. Στην οικογένεια, στην πολιτική, στη δουλειά, σε ό,τι γίνεται πιο σπουδαίο με την παρουσία τους.

Αυτές είναι οι δηλώσεις που παραχώρησε στο Newsbomb.gr η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη.

Άννα Καραμανλή

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ισότητα των φύλων και στην ενδυνάμωση του ρόλου και της θέσης της γυναίκας.

Οι ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την πολιτική, την προσωπική ζωή θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες και να αποτελούν βασική προτεραιότητα για κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αναμφίβολα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις δεν είναι λίγα αυτά που έχουν κατακτηθεί. Ωστόσο οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και να ξεκινούν από μειονεκτική αφετηρία κάθε τους δραστηριότητα.

Η Πολιτεία οφείλει μέσα από το θεσμικό της ρόλο να συμβάλει στην εδραίωση της ισότητας και να στηρίξει τις γυναίκες στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους.

Το σημαντικό και το κρίσιμο όμως είναι οι ίδιες οι γυναίκες να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει κανένα άβατο. Να επιδιώκουν την ενεργό συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής. Η γυναικεία παρουσία σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων είναι αυτή που θα μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε δραστικά για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης – με τις αναπόφευκτες κοινωνικές προεκτάσεις - θα πρέπει αυτή την παρουσία να την εδραιώσουμε και να την ισχυροποιήσουμε.

Είναι κάτι που οφείλουμε τόσο στη δημοκρατία μας όσο και στον πολιτισμό μας» λέει η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή.

Σχετικές ειδήσεις