Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017: Η Google τιμά τις γυναίκες με Doodle
Οι απαρχές της διεκδίκησης βρίσκονται στις διαδηλώσεις που έκαναν οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής, το Μάρτιο του 1857.
Οι γυναίκες ζητούσαν κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και πρόοδο από τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες εργάζονταν.
Οι αγώνες των γυναικών δεν σταμάτησαν: Στις 8 Μαρτίου του 1909, 15.000 γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και με αιτήματα να καθιερωθούν λιγότερες εργατοώρες, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσει η παιδική εργασία.
Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και το τριαντάφυλλο την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τελικά η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας καθιερώνεται το 1910, στη δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη και εορτάζεται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά.
Στη Ρωσία, μετά το τέλος της Οκτωβριανής Επανάστασης, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Στην Ελλάδα η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13 Απριλίου του 1982 στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα. Τη συγκεκριμένη χρονιά η εν λόγω υφαντουργία αποφάσισε να προβεί σε μειώσεις μισθών στις γυναίκες από 80 σε 60 λεπτά. Την είδηση μετέδωσε τότε η πρώτη γυναικεία εφημερίδα η «Εφημερίδα των Κυριών» που κυκλοφόρησε το 1887 και πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στο δικαίωμα στην εργασία.