Η συνταγή της ημέρας: Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
#tsoulotip:Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’. Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.
ΥΛΙΚΑ:
Για τη μαρινάδα:
4 λίτρα νερό
2 λεμόνια κομμένα στη μέση
1 φύλλo δάφνης
1 μάτσο μαϊντανό
2 κ.σ. θυμάρι ξερό
5 κ.σ. μέλι
200 γρ. αλάτι χοντρό
8 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
Για τη γαλοπούλα:
1 γαλοπούλα 2,5 κιλά
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 πράσινο μήλο κομμένο στα τέσσερα
7 – 8 κλαράκια θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
Για τη γέμιση:
150 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα ψιλοκομμένα
100 γρ. κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
3 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
150 γρ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
10 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
500 γρ. ψωμί του τοστ θρυμματισμένο
100 ml νερό
αλάτι και πιπέρι
1 πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια
Διαβάστε περισσότερα στο giorgostsoulis.com.