Η συνταγή της ημέρας: Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

#tsoulotip:Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’. Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.

ΥΛΙΚΑ:

Για τη μαρινάδα:

4 λίτρα νερό

2 λεμόνια κομμένα στη μέση

1 φύλλo δάφνης

1 μάτσο μαϊντανό

2 κ.σ. θυμάρι ξερό

5 κ.σ. μέλι

200 γρ. αλάτι χοντρό

8 σκελίδες σκόρδο σπασμένες

4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού

Για τη γαλοπούλα:

1 γαλοπούλα 2,5 κιλά

1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

1 πράσινο μήλο κομμένο στα τέσσερα

7 – 8 κλαράκια θυμάρι

3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες

1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι και πιπέρι

250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

Για τη γέμιση:

150 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα ψιλοκομμένα

100 γρ. κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα

100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

3 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα

150 γρ. βούτυρο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

10 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα

500 γρ. ψωμί του τοστ θρυμματισμένο

100 ml νερό

αλάτι και πιπέρι

1 πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια

Διαβάστε περισσότερα στο giorgostsoulis.com.