Πώς να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να λέει όχι στις λιγούρες

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το κύκλωμα του εγκεφάλου που πρέπει να εκπαιδεύσουμε για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού. 
Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
pixabay
2'

Η απόκτηση βάρους δεν είναι καθαρά ζήτημα αυτοελέγχου, αλλά η υπερκατανάλωση -ή η μειωμένη κατανάλωση- τροφής έχουν βασικούς μηχανισμούς στον εγκεφαλό μας.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Rockfeller πιστεύουν ότι βρήκαν αυτούς τους μηχανισμούς: τροποποιώντας τους νευρώνες που ελέγχουν τις αναμνήσεις μας για το φαγητό, ίσως είμαστε σε θέση να αναβαθμίσουμε το μυαλό μας και να περιορίσουμε τις λιγούρες μας. Το πως σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, αλλάζει τον τρόπο που τρώμε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αποδυναμώνοντας το σύστημα που μας κάνει να θυμόμαστε τα γεύματα, μπορεί στην πραγματικότητα να μας βοηθήσει να αντισταθούμε στις λιγούρες περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρώντας τα ποντίκια, ανακάλυψαν ότι μια ομάδα νευρώνων που ονομάζεται hD2R τους λένε να μην τρώνε όταν δεν πρέπει να τρώνε, παρά την παρουσία φαγητού.

Με την ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων όταν τα ποντίκια περπατούσαν σε περιοχές με άφθονο φαγητό τριγύρω, φαινόταν να απενεργοποιείται η μνήμη των ζώων για το πού ήταν εκείνο το φαγητό.

«Οι ψυχικές συνδέσεις μεταξύ φαγητού και θέσης είναι σημαντικές για την επιβίωση και η δύναμη αυτών των συνδέσεων ρυθμίζεται από το πόσο ανταποδοτική είναι μια εμπειρία», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης συγγραφέας Δρ Estafania Azevedo σύμφωνα με τη Daily Mail και προσθέτει:

«Αυτά τα κύτταρα συγκρατούν τα ζώα από την υπερκατανάλωση τροφής. Φαίνονται να κάνουν το φαγητό λιγότερο απολαυστικό και υπ’αυτή την έννοια, ρυθμίζουν τη σχέση του ζώου με τα τρόφιμα».

Η αλλαγή αυτού του συστήματος συνδέσεων διαταράσσει τις αναμνήσεις που έχουμε για τα τρόφιμα και το πόσο ελκυστικικά είναι, επιτρέποντας στα ποντίκια - και ίσως και στους ανθρώπους - να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν φαγητό και να σχηματίσουν μια νέα αντίληψη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνωστική επεξεργασία και στη διαμόρφωση της μνήμης επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά», λέει ο Azevedo και καταλήγει:

«Επομένως είναι πιθανό ότι με την προπόνηση, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξουν τη σχέση τους με το φαγητό».