Οι εμβολιασμοί και το 4ο κύμα της πανδημίας θα κρίνουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις...

Μαθαίνω πως στο οικονομικό επιτελείο δεν ενθουσιάστηκαν και πολύ με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που χτυπούν καμπανάκι για την οικονομία σε περίπτωση που κορυφωθεί εκ νέου η πανδημία από το φθινόπωρο.
ΙΝΤΙΜΕ

Και αυτό κυρίως γιατί χαρακτηρίζουν την κατάσταση ελεγχόμενη ενώ θεωρούν πως έχουμε ένα καλό δεύτερο τρίμηνο σε γενικές γραμμές.

Από εκεί και πέρα προφανώς και οι μεταλλάξεις δημιουργούν ένα κλίμα προβληματισμού, όσον ξέρω όμως δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα καθώς ήδη υπάρχουν μέτρα που τρέχουν για να καλύψουν τα προβλήματα που έχουν υπάρξει τους προηγούμενους μήνες.

Όπως μου έλεγε κορυφαίο στέλεχος εκεί στην πλατεία Συντάγματος, οποιαδήποτε επιβάρυνση στην υγεία επιβαρύνει προφανώς και την οικονομία καθώς ασκεί πιέσεις και στα δημόσια οικονομικά και στο δημόσιο χρέος αλλά και στο έλλειμα.

«Ακόμα και αν δεν κλείσουν κάποιοι τομείς της οικονομίας και δεν δοθούν βοηθήματα θα υπάρξουν σίγουρα νέες μειώσεις στα έσοδα και άρα στο ερώτημα αν θα υπάρχει κόστος η απάντηση είναι ναι» μου είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας πως το κόστος για ένα lockdown σε όλη τη χώρα για ένα μήνα υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζουν πως υπάρχει αυτό το ασφαλές μαξιλάρι των 34 δισ. που παραμένει ανέγγιχτο, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν χρειαστεί ένα κομμάτι από αυτό δεν θα πάει να καλύψει τα μειωμένα έσοδα ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και αν τελικά πρέπει να δοθούν και επιπλέον λεφτά.

Όπως μου επεσήμανε ο συνομιλητής μου μέχρι τώρα στην πανδημία η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 41 δισ. ευρώ ενώ άλλα τόσα έχει δανειστεί, περίπου 28 δισ. από τις αγορές, 6 δισ. από έντοκα γραμμάτια, 11 δισ. από το πρόγραμμα SURE.

Όπως έμαθα στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης όπως για παράδειγμα μία νέα επιστρεπτέα 8 καθώς ήδη υπάρχουν περίπου 4,5 δισ. που έχουν ανακοινωθεί και θα εκταμιευθούν το επόμενο διάστημα για προγράμματα για την εστίαση και τον τουρισμό, αλλά και για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Πάντως ήδη από ότι μαθαίνω έχουν αρχίσει να χτυπούν τα τηλέφωνα στο Οικονομικών από θεσμικούς φορείς που πλήττονται από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τους περιορισμούς στους χώρους της εστίασης.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει να καταστρώνεται και το προσχέδιο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να μπορεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις φόρων και σε περαιτέρω ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν ταλαιπωρηθεί. Όπως φαίνεται πάντως όλα αυτά θα κριθούν από την πορεία των εμβολιασμών και από τη σφοδρότητα του 4ου κύματος το οποίο αναμένεται προς το τέλος του καλοκαιριού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός για όλους: Παράταση αιτήσεων ανακοίνωσε η Ζαχαράκη