Πόλεμος Ουκρανία: «Οι χειρότερες μέρες είναι μπροστά μας» - Η στρατηγική Μητσοτάκη
Σε μία διαρκή αποτίμηση της κατάστασης στην Ουκρανία βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία και αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση. Όπως μου αποκάλυψε η γάτα οι συσκέψεις, ακόμα και αυτές που δεν ανακοινώνονται είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες ενώ, δυστυχώς, κοινή είναι η διαπίστωση πως «οι χειρότερες μέρες είναι μπροστά μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα τοποθετηθεί σήμερα στη Βουλή αναμένεται να τονίσει πως το πρόβλημα πλέον είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις σε συντονισμό και συνεργασία με τους εταίρους μας.
Όπως έμαθα ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για πρωτοφανή και σαφή παραβίαση των κανόνων της διεθνούς κοινότητας επισημαίνοντας πως η αντίδραση όλων θα πρέπει να είναι καθαρή και σκληρή. Μάλιστα θα τονίσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις σε αυτή την απάντηση καθώς δεν δέχεται καμία αλλαγή συνόρων, θέμα για το οποίο η χώρα μας πρέπει να δείχνει και έχει μεγάλη ευαισθησία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα θα καλέσει την Ευρώπη να λάβει τα σαφή μηνύματα και να επανεξετάσει τις βασικές της επιλογές, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή αυτονομία και την αυτόνομη εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Ουσιαστικά η Αθήνα το επόμενο διάστημα θα στοιχηθεί πίσω από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ επιβεβαιώνοντας έτσι τις βασικές σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, οι οποίες λένε όχι στην αλλαγή συνόρων και πίστη στον ευρωατλαντικό άξονα. Πάντως μαθαίνω πως σκοπός του πρωθυπουργού δεν είναι να συγκρουστεί πολιτικά με την αντιπολίτευση εκτός αν προκληθεί, ενώ θα αναμένει να ακούσει και την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε με δεδομένη τη στάση που κράτησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα στην Βουλή στη συζήτηση για τη έγκριση της αγοράς των Ραφάλ. Όπως μου έλεγε η γάτα «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη συναίνεση μπροστά σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν θα διστάσει όμως να καυτηριάσει τη λογική των ίσων αποστάσεων.»
Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, από το οικονομικό επιτελείο μου έλεγαν πως είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό. Το σίγουρο είναι πάντως πως θα επηρεαστεί και η κατανάλωση, και ο τουρισμός και οι επενδύσεις ενώ, φυσικά υπάρχει ανησυχία και για τις τιμές στην ενέργεια. Η Αθήνα πάντως ήδη έχει στείλει την πρότασή της στις Βρυξέλλες για χαμηλότοκα δάνεια στις χώρες ώστε να καλύψουν τη χασούρα και να στηρίξουν τους πολίτες με αποπληρωμή σε βάθος 15ετίας και εκτιμά πως αυτή θα γίνει αποδεκτή.
Στα θετικά πάντως καταγράφεται η προέγκριση για την εκταμίευση 3,6 δισ. από το ταμείο ανάπτυξης, κάτι που, όπως μου έλεγαν θα βοηθήσει πολύ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα.
Στη γενική ανησυχία πάντως για την πορεία της οικονομίας στο Μαξίμου, μαθαίνω πως συνεχείς είναι και οι συσκέψεις για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία στον τουρισμό αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας.
Η γάτα λοιπόν μου είπε πως για τον τουρισμό επικρατεί ψυχραιμία καθώς δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα και πως όλα θα κριθούν από το πόσο θα κρατήσει η κρίση. Τα έσοδα πάντως από τους Ρώσους τουρίστες φτάνουν τα 500 εκ ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί από άλλου.
Για το προσφυγικό τώρα, στο οποίο θα αναφερθεί σήμερα και ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως είναι θέμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς η στήριξη αυτών των ανθρώπων, η Αθήνα έχει αποφασίσει να δεχθεί ομογενείς και ουκρανούς πρόσφυγες παρέχοντάς τους άδεια παραμονής και εργασίας.
Όπως έμαθα ο Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρέσβη και του μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης πως η Ελλάδα θα διευκολύνει τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη γάτα που τρύπωσε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά από σχετική συμφωνία η Ουκρανική πρεσβεία θα έχει δικούς της ανθρώπους στα σύνορα με τη Βουλγαρία αλλά και στο Ελευθέριος Βενιζέλος για να διευκολυνθούν όσοι δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα ή τα μικρά παιδιά. Εκεί θα γίνεται από τις ελληνικές αρχές η καταγραφή των ανθρώπων που φτάνουν από την Ουκρανία και θα τους δίνονται τα απαραίτητα για την παραμονή τους στη χώρα έγγραφα.
Η μέχρι τώρα εκτίμηση είναι πως οι περισσότεροι που ήδη έχουν φτάσει στην Ελλάδα πηγαίνουν σε δικούς τους ανθρώπους, από εκεί και πέρα όμως αν το πρόβλημα μεγαλώσει, κάτι που ήδη φαίνεται στον ορίζοντα, θα γίνει και με πρωτοβουλία της Αθήνας μια ευρύτερη συζήτηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την διαχείριση του προβλήματος. Σύμφωνα με τη γάτα οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται να μείνουν σε μεταναστευτικές δομές καθώς το καθεστώς τους είναι τελείως διαφορετικό, θεωρούνται και είναι πρόσφυγες πολέμου, ενώ σε περίπτωση που αυξηθεί δραματικά ο αριθμός που θα εισέρχεται στη χώρα μας θα υπάρξει πρόνοια για διαμονή τους σε κατασκηνώσεις και διαμερίσματα σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα όπως μου είπε η γάτα οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να λύσουν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν καλύπτοντας θέσεις εργασίας τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τουρισμό.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr