Ο προβληματισμός για την Ουκρανία, τα μέτρα στήριξης και ο χρόνος των εκλογών

Σε συναγερμό έχουν τεθεί, μαθαίνω, στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη χώρα, όπως και όλη την Ευρώπη, να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα σενάρια για το τί θα γίνει είναι πολλά και όπως μου νιαούρισε η γάτα, τα περισσότερα δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να προετοιμάσει δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται κυρίως από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, από εκεί και πέρα όμως όλα θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μπορεί ο ίδιος να προανήγγειλε τις σχετικές ανακοινώσεις στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το τί θα πει όμως και το τί δεν θα πει θα το αποφασίσουν σε μεγάλο βαθμό οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως στο Μαξίμου θα ήθελαν να υπάρχουν άμεσα στοχευμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα λύσουν και τα χέρια του Πρωθυπουργού, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα έχει επικρατήσει η αντίληψη του «κάτσε να δούμε που πάει το πράγμα και θα αποφασίσουμε μετά.»

Σε κάθε περίπτωση μαθαίνω πως η οριζόντια στήριξη στους λογαριασμούς του ρεύματος θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο με χρήματα που θα προέρχονται από το ταμείο ρύπων, από εκεί και πέρα όμως αν η πολιτική αυτή χρειαστεί να συνεχιστεί και τον Απρίλιο τα χρήματα θα πρέπει να βγουν από τον κρατικό κορβανά. Από εκεί δηλαδή που θα βγουν και τα χρήματα για την στοχευμένη στήριξη σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, με το ύψος του βοηθήματος αυτού να παραμένει προς το παρόν άγνωστο και να εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα αναζητείται και τρόπος ενίσχυσης για τις μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα κλπ χωρίς μέχρι τώρα στο οικονομικό επιτελείο να έχουν καταλήξει κάπου συγκεκριμένα.

Η γάτα πάντως μου μετέφερε πως ταμειακά δεν υπάρχει ζήτημα καθώς «λεφτά υπάρχουν», το πρόβλημα είναι όμως δημοσιονομικό. Σύμφωνα με τις πηγές της η χώρα έχει αρκετό απόθεμα ώστε να μην χρειαστεί να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες, από εκεί και πέρα όμως τα πολλά έξοδα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο έλλειμα απομακρύνοντας τη χώρα από τους στόχους της για επιστροφή στις αγορές και σε μια κανονικότητα.

Στην κυβέρνηση περιμένουν, όπως είναι φυσικό, να δουν και τις επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης και στον τουρισμό, με τις ανατιμήσεις στο μεταφορικό κόστος αλλά και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Με απλά λόγια εκεί που περιμέναμε να κάνουμε πάρτι έχοντας προϋπολογίσει ένα σημαντικότατο ποσό που θα στήριζε την οικονομία, λύνοντας και τα χέρια της κυβέρνησης για παροχές, ενδέχεται να δούμε και πάλι κλυδωνισμούς.

Αυτό είναι μέσες άκρες το πλαίσιο και για να έρθω στο αγαπημένο μας θέμα όλα αυτά προφανώς επηρεάζουν και τον χρόνο που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Όπως μου έλεγε η γάτα οι όποιες σκέψεις μπορεί να υπήρχαν για προσφυγή στις κάλπες πριν το καλοκαίρι έχουν καεί και πλέον υπάρχουν δύο σενάρια. Εκλογές στο τέλος του 22 ή στο τέλος της τετραετίας. Μπορεί όλες οι μετρήσεις να δίνουν ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ και καμία ουσιαστική πίεση από την αντιπολίτευση, όμως στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως μια συνεχιζόμενη κρίση μπορεί να δημιουργήσει φθορά. Βέβαια και εδώ οι αποφάσεις που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να επηρεάσουν και τις εξελίξεις στη χώρα μας καθώς όπως μου έλεγαν οι εταίροι θα καθορίσουν αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο να μπορέσει να στηρίξει όσο θέλει και όσο θα έπρεπε την κοινωνία. Αν για παράδειγμα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες ή έστω οι πλεονάζουσες αμυντικές δαπάνες από το έλλειμα τότε θα υπάρχει και ένας μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για παροχές.

Άρα το δίλημμα είναι σαφές και θα προκύψει μετά τον Αύγουστο. Ένα καλό και ήρεμο καλοκαίρι με αποκλιμάκωση στην Ουκρανία και χωρίς πυρκαγιές ίσως αποτελέσει και ένα παράθυρο ευκαιρίας για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα αν υπάρχει ανησυχία για έναν και πάλι δύσκολο χειμώνα. Αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι δύσκολη τότε πας στο τέλος της τετραετίας κάνοντας και συνολικό ταμείο με την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου.

Η γάτα πάντως συνεχίζει να ποντάρει για εκλογές στο τέλος του ‘22, άντε στις αρχές του ‘23.