Το «φρένο» Μητσοτάκη σε εκλογές και ανασχηματισμό και η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών ξεκαθαρίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης και σταθερότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία την οποία διανύει η χώρα. Και κάπως έτσι ενημερώθηκαν ακόμα και στενοί του συνεργάτες οι οποίοι, όπως με έχει ενημερώσει η γάτα, τη μία εβδομάδα προέβλεπαν εκλογές και την άλλη εξάντληση της τετραετίας. Πρέπει μάλιστα να σας πω πως ακόμα υπάρχουν και κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση που κρατούν μικρό καλάθι, καθώς υποστηρίζουν πως τον Σεπτέμβριο θα είναι μια καλή ευκαιρία αν η ΝΔ συνεχίσει να προηγείται δημοσκοπικά κοντά στις 9 μονάδες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές. Μάλιστα, εκτιμούν πως μία ευρεία νίκη στον πρώτο γύρο θα ανοίξει το δρόμο, γιατί όχι και σε μια, έστω οριακά, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επειδή, όμως, η γάτα πιστεύει όπως μου λέει τον Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα όταν θέλει να εμφανιστεί θεσμικός, εγώ θα κρατήσω πως οι εκλογές θα γίνουν εκεί κοντά στον Μάιο του 2023.
Έχοντας πάρει, λοιπόν, την οριστική του απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η λογική λέει πως δεν θα αφήσει αυτόν τον πολύτιμο χρόνο των 10-11 μηνών να πάει χαμένος, ιδιαίτερα όταν και ο ίδιος εκτιμά πως τα πράγματα το χειμώνα θα δυσκολέψουν περισσότερο για την ελληνική κοινωνία, κάτι που σημαίνει και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Μαθαίνω λοιπόν πως το διακύβευμα των εκλογών θα έχει να κάνει με την ανάγκη να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, δηλαδή σταθερή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή παρατεταμένη ακυβερνησία. Σε αυτό πάνω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα προτείνει χείρα συνεργασίας σε κανένα κόμμα, όμως, ο ίδιος θα ανοίξει τις πόρτες του κόμματός του αλλά και της κυβέρνησής του και σε στελέχη από άλλους χώρους.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού για εκλογές την άνοιξη επαναφέρει τα σενάρια για ενδεχόμενο ανασχηματισμό μετά τον Αύγουστο, σενάριο το οποίο μου μετέφερε και η γάτα αλλά επιτρέψτε μου εγώ να διατηρήσω κάποιες σοβαρές επιφυλάξεις. Πρώτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι οπαδός των ριζικών αλλαγών αλλά μάλλον των διαρθρωτικών κινήσεων για τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου. Αν με ρωτήσετε αν έχει παράπονα από συγκεκριμένα στελέχη τα οποία και θα ήθελε να αλλάξει θα σας πω βεβαίως και ναι. Από εκεί και πέρα όμως μέσα σε 7 με 8 μήνες κανένα από τα νέα στελέχη τα οποία θα μπουν στην κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταλάβει τι του γίνεται και τι πρέπει να κάνει. Μέχρι να μάθει τις αρμοδιότητες του δηλαδή, θα πάμε σε εκλογές.
Επίσης οι αλλαγές σε, έστω παρατεταμένη, προεκλογική περίοδο δημιουργούν τεράστια δυσφορία τόσο σε όσους βρεθούν εκτός παιχνιδιού αλλά και σε όσους δεν μπουν καν στο παιχνίδι. Άρα η λογική λέει πως ένας πιθανός ανασχηματισμός ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Να σας θυμίσω μάλιστα πως ο τελευταίος ανασχηματισμός δεν έδωσε και καμία ώθηση στην κυβέρνηση επικοινωνιακά, να μην σας πω μάλιστα το αντίθετο. Άρα τι μένει στον Πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα να κάνει; Προφανώς να διαχειριστεί την κρίση. Και εκεί θα τεθεί το ερώτημα αν θα υπάρξουν τα χρήματα για να μπορέσει να τσουλήσει η οικονομία και να μην καταρρεύσει δημοσκοπικά η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει ρίξει πάρα πολλά χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις τόσο της πανδημίας όσο και της ενεργειακής κρίσης. Το θέμα είναι για πόσο θα αντέξει ακόμα και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί αν το πει με βεβαιότητα. Ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.