Νέα Δημοκρατία: Τι θα συμβεί όταν η αντιπολίτευση σταματήσει να δείχνει σημάδια διάλυσης;

Σήμερα λέω να ασχοληθώ λίγο με τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Να δούμε λοιπόν κάποια δεδομένα.

Ναι, υπάρχει μια μερίδα βουλευτών του κόμματος που έχει καταλάβει πως δεν πρόκειται να δουν υπουργείο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε με κιάλια. Ναι, υπάρχει μια μερίδα βουλευτών που τα τελευταία χρόνια πιέζονται αφόρητα από τους ψηφοφόρους τους για τις πολιτικές της κυβέρνησης, ειδικά στη βόρειο Ελλάδα εκεί όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη φθορά για τη Νέα Δημοκρατία. Ναι, υπάρχουν και βουλευτές που καταλαβαίνουν πως η επανεκλογή τους αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα είναι αβέβαιη για να μην πω πως από τη Βουλή δεν θα περνούσαν ούτε απ’ έξω.

Υπάρχουν όμως και βουλευτές που μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αισθάνονται όμως τελείως αποκομμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, δηλαδή από το ένα, το Μέγαρο Μαξίμου. Οι κομματικές οργανώσεις που πάντα αποτελούσαν ένα κέντρο εκτόνωσης της δυσφορίας έχουν εξαφανιστεί, η Πειραιώς παίζει μάλλον ένα διακοσμητικό ρόλο και προφανώς όλο αυτό δημιουργεί και μια απόσταση από την κοινωνία.

Η Μακεδονία είναι μία τέτοια περίπτωση για τη Νέα Δημοκρατία. Η καρατόμηση του Σαλμά, ο οποίος η αλήθεια είναι πως το παρατράβηξε επιδιώκοντας την αποπομπή του, ήταν και ένα μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν θα ανεχτεί διαλυτικά στοιχεία μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Βέβαια δεν ξέρω τί θα γίνει αν οι Σαλμάδες πολλαπλασιαστούν αν προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Οι διαρροές πάντως από κυβερνητικά στελέχη πως κάποιοι προετοιμάζουν το έδαφος για να μεταπηδήσουν δεξιότερα αν και όταν χρειαστεί δεν βοηθούν. Όπως δεν βοηθούν και οι αναλύσεις πως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς θέλουν να διαλύσουν την παράταξη.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που σώζει τη Νέα Δημοκρατία στην παρούσα στιγμή είναι πως η αντιπολίτευση παραμένει σε λογική διάλυσης αλλά αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και τότε ίσως αρχίσουν τα δύσκολα και για το Μαξίμου και για την Πειραιώς.