Κακοκαιρία: Ξεκίνησε να σχηματίζεται ο «Μπάλλος» - Αγωνία για τα καμένα σε Εύβοια και Αττική
Κακοκαιρία: Σε κατάσταση συναγερμού για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας οι αρχές για την κακοκαιρία «Μπάλλος» - Αγωνία στους κατοίκους της Εύβοιας και της Αττικής που επλήγησαν από τις φωτιές – Άφαντα ακόμα τα αντιπλημμυρικά έργα
Σε «κόκκινο συναγερμό» έχουν τεθεί αρχές και κάτοικοι στις περιοχές από τις οποίες αναμένεται να περάσει η κακοκαιρία «Μπάλλος» η οποία έχει ήδη αρχίσει να οργανώνεται στην κεντρική Μεσόγειο η διαταραχή που θα επηρεάσει την Ελλάδα αρχικά από τα δυτικά και βόρεια και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αγωνία στις περιοχές που καταστράφηκαν από τις φωτιές του καλοκαιριού, όπως η Εύβοια και η Αττική, οι οποίες, όπως έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ του το Newsbomb.gr, είναι ανοχύρωτες με τα αντιπλημμυρικά έργα να είναι άφαντα και… θεωρητικά.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΜΥ για το καιρικό σύστημα «Μπάλλος» θα προκαλέσει κακοκαιρία κυρίως από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα δυτικά - νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
Κακοκαιρία: Δείτε τους χάρτες με τα ύψη βροχής και τον δείκτη επικινδυνότητας
Δείτε σε βίντεο την κίνηση των συστημάτων με τα ποσά της βροχής ανά 6ωρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα επηρεαστεί σημαντικά τόσο η Αττική όσο και η περιοχής της Εύβοιας κυρίως από αργά το απόγευμα της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής.
Ενδεικτικά της ανησυχίας για την ένταση του φαινομένου τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου για φόβο από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης που μπαίνει η κακοκαιρία από τα δυτικά και επηρεάζει πρώτα τα νησιά του Ιονίου, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, τα παράλια της Πελοποννήσου και ανεβαίνει σιγά-σιγά προς τα πάνω δηλαδή προς τα Βόρεια και την Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου η κακοκαιρία θα επηρεάσει και περιοχές πιο βόρεια από το Άγιο όρος, από την Αμφίπολή μέχρι τη Θάσο και την Καβάλα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «Μπάλλος» κινείται αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Μπάλλος»
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που θα ξεκινήσει την επέλασή της από το βράδυ σήμερα, Τετάρτη, θα είναι τα παρακάτω:
- Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
- Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
- Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.
- Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.
- Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.
Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης 14/10.
Τα δύο σενάρια για την τροχιά του «Μεσογειακού Κυκλώνα»
«Θα πέσει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα με τον κίνδυνο για πλημμύρες να είναι αυξημένος» εκτίμησε από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης όσον αφορά την πρώτη φάσης της κακοκαιρίας «Μπάλλος».
Την Παρασκευή το δέυτερο κύμα της κακοκαιρίας θα μετατοπιστεί λίγο πιο νότια και θα επηρεαστεί η δυτική, κεντρική και νότια χώρα. «Μάλιστα είναι αρκετά πιθανό να δούμε να σχηματίζεται στο Ιόνιο ένας Μεσογειακός κυκλώνας ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την τροχιά του. Υπάρχουν δύο σενάρια, είτε αυτό το κύμα θα αρχίζει να μετατοπίζεται μέσα στο Ιόνιο και τελικά θα καλύψει το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας για να αρχίζει να εξασθενεί, είτε θα ακολουθήσει μία πιο νότια τροχιά για να περάσει προς τα νότια θαλάσσια τμήματα και να απασχολήσει κυρίως την ανατολική και νότια χώρα», τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.
Εύβοια: Στα χαρτιά ακόμα τα αντιπλημμυρικά έργα
Την ώρα, πάντως, που όλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ποσότητα και τη διάρκεια της βροχής που θα χτυπήσει την Εύβοια, διαπιστώνεται ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ακόμα σε φάση... μελέτης.
Όπως είπε στο Newsbomb.gr, o Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός «τα αντιπλημμυρικά έργα, βρίσκονται στο στάδιο μελέτης από το Δασαρχείο. Αναφορικά με τα έργα της Περιφέρειας, είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία και με τους δύο δήμους Ιστιαίας Αιδηψού και Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, προχωρώντας καθημερινά στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων, οι οποίο έφραξαν μέσα σε λίγες ημέρες από την ορμή του νερού που έφερε η κακοκαιρία Αθηνά».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήδη ενεργοποίησε μέσα από τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τα απαραίτητα μηχανήματα έργου σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου και των οικισμών, τόσο για προληπτικούς καθαρισμούς αλλά και για παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων»
Εύβοια: Στο τραπέζι οι εκκενώσεις χωριών
Σε επικοινωνία που είχε με το Newsbomb.gr, o δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, είπε ενόψει της νέας κακοκαιρίας ότι «στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η εκκένωση των χωριών που είναι επίφοβα να πλημμυρίσουν». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού, Ιωάννη Κοντζιά. «έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Δίνουμε μάχη καθημερινά, με την διάνοιξη των ποταμών που γέμισαν ξανά μέσα σε δύο μέρες. Επικρατεί προβληματισμός για το πώς μπορεί να συγκρατηθούν οι χείμαρροι της νέας κακοκαιρίας που θα πλήξει ξανά την Εύβοια».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καλαμάτα: Βρέθηκε νεκρός ο Διευθυντής της Κλινικής Covid
Μένιος Φουρθιώτης: «Σε 3 μήνες θα περπατήσω ξανά» - Φωτογραφίες μέσα από το ΚΑΤ
Κακοκαιρία: Για ποιες περιοχές υπάρχει συναγερμός λόγω του «Μπάλλου»