Κακοκαιρία: Ο «Μπάλλος» ξεκίνησε από τα δυτικά – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες – Πού βρέχει
Από την δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου ξεκίνησε μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα της Πέμπτης την πορεία της η κακοκαιρία «Μπάλλος» η οποία αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα μέσα στην ημέρα επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας φτάνοντας μέχρι το βράδυ και τις περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με το meteo.gr λίγο πριν τις 7 το πρωί έβρεχε σε Ιθάκη, Ζάκυνθο, Αιτωολοακαρνανία, σε περιοχές της Θεσσαλίας, στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη. Για την ώρα, πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα σε κάποια περιοχή της επικράτειας παρά τις βροχές που έχουν ξεκινήσει με κάποιες αντλήσεις υδάτων να έχουν γίνει στην περιοχή της Αγίας Άννας στην Εύβοια.
Όπως είπε ο Κλεάρχος Μαρουσάκης για σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται πολλές βροχές και καταιγίδες με κίνδυνο να προκαλέσουν και πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ενός ισχυρού βαρομετρικού από τα νότια της Ιταλίας που θα επηρεάσει την Ελλάδα. Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό θα είναι το πρώτο κύμα κακοκαιρίας σήμερα καθώς αύριο, Παρασκευή, έρχεται ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που δεν αποκλείεται να προσεγγίσει σε ένταση τον Μεσογειακό κυκλώνα για τα δυτικά παραλιακά τμήματα της χώρας.
Μιλώντας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο κ. Μαρουσάκης είπε ότι τις επόμενες ώρες αυτά τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικά και μέχρι αργά το βράδυ θα φτάσουν μέχρι το βορειοανατολικό Αιγαίο ενώ δεν θα λείψουν και οι χιονοπτώσεις και το κρύο στα βόρεια-βορειοδυτικά.
Ειδικά για τον καιρό στην Αττική ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι μετά τις ισχυρές βροχές στα δυτικά του νομού το βράδυ της Τετάρτης, τα φαινόμενα θα ενταθούν προς το μεσημέρι, απόγευμα, με νότιους ανέμους έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία που δεν θα ξεπερνά τους 22 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της πόλης.
Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης είπε ότι οι ισχυρότερες καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Χαλκιδική με βοριάδες έως και 7 μποφόρ με αρκετό κρύο καθώς η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 13-14 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι.
Για την Παρασκευή τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μια νέα ισχυρή κακοκαιρία με τις βροχές και τις ισχυρές καταιγίδες να ξεκινούν από δυτικά και να μετακινούνται προς τα ανατολικά και γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια όπου υπάρχει ακραίος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Τα τελευταία ψήγματα της κακοκαιρίας αναμένονται το Σάββατο ενώ από την την Κυριακή θα μιλάμε για ουσιαστική βελτίωση του καιρού
Η πορεία της κακοκαιρίας «Μπάλλος»
Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS
Το σχέδιο για την κακοκαιρία «Μπάλλος»
Λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται από την κακοκαιρία Μπάλλος σεε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και η Ελληνική Αστυνομία.
Η Πολιτική Προστασία, η οποία φέρει την ευθύνη για τον συντονισμό, έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών που μπορεί να προκύψουν τα επόμενα 24ωρα, με κύριο στόχο να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
Το σχέδιο προβλέπει:
1)Την άμεση ενεργοποίηση και χρήση του συστήματος προειδοποίησης «112». Ήδη το βράδυ της Τετάρτης το «112» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον «Μπάλλο», ενώ σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θεωρείται δεδομένο ότι θα ξαναχρησιμοποιηθεί και μάλιστα πολλές φορές. Οι πολίτες θα λαμβάνουν sms στα κινητά τους τηλέφωνα για την επερχόμενη καταιγίδα στον τόπο τους και για όλα όσα πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν. Στόχος είναι μέσω του 112 να μη βρεθεί κανείς «προ εκπλήξεων» και να μην εγκλωβιστεί μέσα σε κάποιο κτίριο που μπορεί να πλημμυρίσει. Μέσω του μηνύματος δηλαδή να υπάρχει άμεση διαφυγή από τα επικίνδυνα σημεία.
2)Εκκενώσεις σπιτιών ή περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο». Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας προβλέπει εκκενώσεις σπιτιών ή περιοχών που μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο του «Μπάλλου». Περισσότερο κινδυνεύουν περιοχές δίπλα από ρέματα που έχουν μπαζωθεί ή δάση που έχουν καεί. Υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά κατοίκων από μία περιοχή σε μία άλλη, έως ότου διαρκέσει το φαινόμενο. Στόχος της Πολιτικής Προστασίας είναι οι εκκενώσεις να γίνουν πριν ξεσπάσει η πλημμύρα, πριν δηλαδή γίνει το κακό. Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνεργασία τους με τους Δήμους. Οι Δήμοι καλούνται να ενημερώσουν –εάν παραστεί ανάγκη- τους κατοίκους που βρίσκονται σε υπόγεια ή ισόγεια και κινδυνεύουν. Στη μεταφορά των κατοίκων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να συνδράμει εάν χρειαστεί και ο Στρατός.
3)Ενιαία επιχειρησιακά κέντρα. Η Πολιτική Προστασία θα στήσει ενιαία επιχειρησιακά κέντρα σε όλες τις περιοχές που θα «χτυπηθούν» από τον «Μπάλλο». Στα κέντρα αυτά θα βρίσκονται στελέχη από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Δήμος, Περιφέρεια κοκ) και θα δίνουν -σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό- άμεσες λύσεις, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Τα κέντρα θα βρίσκονται στο πεδίο για να έχουν καλύτερη εικόνα για όσα συμβαίνουν και πιο άμεσο ρόλο.
4)Επί ποδός κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΜΑΚ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει εντολή να βρίσκονται σε επιφυλακή από το βράδυ της Τετάρτης οι αστυνομικές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλες τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον «Μπάλλο». Στην Πυροσβεστική επί ποδός βρίσκεται η ΕΜΑΚ, ενώ στην Αστυνομία όλες οι μάχιμες υπηρεσίες (Άμεση Δράση, ομάδα ΔΙ.ΑΣ., ομάδες ΟΠΚΕ, Τροχαία). Το σχέδιο προβλέπει την άμεση συνδρομή σε περιστατικά εγκλωβισμου ηλικιωμένων ανθρώπων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κακοκαιρία - Το σχέδιο για τον «Μπάλλο»: Μηνύματα «112», εκκενώσεις και κινητά επιχειρησιακά κέντρα
Νορβηγία: Ο 37χρονος τοξοβόλος σκότωσε 5 άτομα σε 34’ – Φέρεται να ήταν προσηλυτισμένος στο Ισλάμ
Θα «ξετινάζουν» τα τελωνεία όσους ταξιδεύουν με μεγάλα ποσά και χρυσό – Τι αλλάζει η ΑΑΔΕ