Κακοκαιρία Μπιάνκα: Βροχές, χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Κακοκαιρία Μπιάνκα: Σε εξέλιξη βρίσκονται την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία «Μπιάνκα» η οποία πλήττει με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
INTIME
2'

Συμφώνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 28/02 έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 01/03, αναμένεται να εξασθενήσουν πρόσκαιρα κατά τις μεσημβρινές ώρες και να διατηρηθούν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Τοπικές βροχοπτώσεις αναμένονται στα πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 01/03 τα φαινόμενα στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία αναμένεται να ενταθούν εκ νέου και οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στο εσωτερικό της Ηπείρου και έως και σε πεδινά τμήματα κυρίως της Δυτικής Θεσσαλίας.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχοπτώσεων είναι Κατηγορίας 2 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών, παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης και έντασης χιονόπτωσης για επιλεγμένα τρίωρα, όπου αναμένονται τα κυριότερα φαινόμενα, κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών (11:00-14:00) και πρώτων βραδινών ωρών (20:00-23:00) της Τρίτης 01/03.

Ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 και 20:00-23:00 της Τρίτης 01/03 από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).


Ο υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

  • Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.
  • Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
  • Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια - Πότε υποχωρούν τα έντονα φαινόμενα (vid)