Γαϊδουροκαλόκαιρο: Γιατί ονομάστηκαν έτσι οι ζεστές μέρες του Οκτώβρη
Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται τις επόμενες στη χώρα μας σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις.
Το κρύο που επικρατεί αναμένεται να δώσει τη θέση του σε υψηλές θερμοκρασίες, φέρνοντας στη χώρα μας το λεγόμενο γαϊδουροκαλόκαιρο.
Όπως εξήγησε ο έμπειρος προγνώστης καιρού Σάκης Αρναούτογλου το γαϊδουροκαλόκαιρο αφορά την περίοδο κοντά στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, κατά τα τέλη του Οκτώβρη όταν και οι μέρες αρχίζουν να γίνονται πιο ζεστές.
Στην ουσία το καλοκαίρι που δεν... λέει να φύγει ονομάστηκε έτσι από τον γάιδαρο που πεισμώνει και έχει στυλώσει τα πόδια του.
Η ονομασία αυτή ποικίλει ανάλογα με τη χώρα και το κλίμα έγραψε ο κ. Αρναούτογλου σε ανάρτηση του
«Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται "Indian Summer" (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, "Altweibersommer" ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως "(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι". Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως "καλοκαίρι των τσιγγάνων" ή "καλοκαίρι των φτωχών", ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως "Miholjsko leto", επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή "Miholjdan" γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στην γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται (μικρό φθινόπωρο των χηνών).
Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, τη Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως "Veranico", "Veranito" ή "Veranillo" (κυριολεκτικά, "μικρό καλοκαίρι") και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως ("μικρό καλοκαίρι του Μαΐου") ή ως "Veranito de San Juan" ("μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη"). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.
Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)" σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), , Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει "καλοκαίρι του παστουρμά", καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!»
Διαβάστε επίσης:
Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Πού και πότε θα χιονίσει στην Ελλάδα
Μέχρι 26 βαθμούς η θερμοκρασία και στο βάθος... «γαϊδουροκαλόκαιρο»
Έρχεται... καλοκαίρι: Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο της 28ης