Φρεγάτες: Στο νερό η πρώτη Belh@rra – Έτοιμη η Αθήνα να αποκτήσει και 4ο πλοίο – Ακολουθούν κορβέτες

Ευχάριστες εξελίξεις από το μέτωπο των εξοπλιστικών – Οι Γάλλοι έριξαν σήμερα στο νερό την πρώτη φρεγάτα FDI, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να δίνει το «παρών» στην τελετή - «Κλειδώνει» η απόφαση για ενεργοποίηση της otion για 4η ελληνική Belh@rra και παίρνουν αμέσως σειρά οι κορβέτες και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ.

Φρεγάτες: Στο νερό η πρώτη Belh@rra – Έτοιμη η Αθήνα να αποκτήσει και 4ο πλοίο – Ακολουθούν κορβέτες
5'

Σπουδαία μέρα είναι η σημερινή για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belh@rra, μιας και στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (07/11) η τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας, η οποία προορίζεται για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.

Η τελετή στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν είχε βεβαίως και ελληνική παρουσία και μάλιστα την πολιτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου». Η παρουσία του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία είναι και συμβολική αλλά και ουσιαστική, με τον ίδιο βεβαίως να έχει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση από τη χώρα μας του γαλλικού υπερόπλου.

Με την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών που απομένουν στη γαλλική φρεγάτα «Ναύαρχος Ρονάρ», θα ξεκινήσουν οι δοκιμές όλων των συστημάτων και των όπλων εν πλω.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την τελετή από τα ναυπηγεία της Λοριάν:

Από το 2020 που ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων φρεγατών από το Πολεμικό μας Ναυτικό, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σεβόμενος απόλυτα τις εισηγήσεις του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, που σαφέστατα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού, προχώρησε σε μια συμφωνία εξαιρετικά συμφέρουσα από όλες τις απόψεις για τον Ελληνικό Στόλο.

Δικαίως ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης πιστώνονται την ολοκλήρωση του σπουδαίου εξοπλιστικού προγράμματος, με τους Γάλλους να έχουν κάθε λόγο να τονίζουν συνεχώς τη μεθοδικότητα, την αποφασιστικότητα και την άριστη συνεργασία που έχουν, ενώ είναι απολύτως λογικό να επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας και σε άλλα προγράμματα.

Στην κορυφή φυσικά παραμένει η απόκτηση κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο, πριν από τις κορβέτες, η ελληνική πλευρά θέλει να «κλειδώσει» την απόκτηση και της 4ης φρεγάτας Belh@rra, με την option να είναι βεβαίως ενεργή και να περιμένει τη χώρα μας για ενεργοποίηση. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης είχε βρεθεί πριν δύο εβδομάδες στη Γαλλία και στα ναυπηγεία της Λοριάν, όπου είχε πολύ σημαντικές – αν όχι καθοριστικές - επαφές με τα κορυφαία στελέχη της Naval Group. Γιατί καθοριστικές; Γιατί είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της χώρας μας για άμεση ενεργοποίηση της option και ο κ. Πετράκης είναι καθ’ ύλην για να ρωτήσει και να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν

Σαφώς και τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει επί τα χείρω και τα δύο δισεκατομμύρια που προορίζονται για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού περιορίζουν σημαντικά τις κινήσεις, ωστόσο, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει εμπράκτως επιβεβαιώσει τη βούληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρεται να ενστερνίζεται απόλυτα την εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη για ολοκαίνουργιες πλώρες.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η απόφαση για ενεργοποίηση της option για την 4η Belh@rra είναι μάλλον ειλημμένη. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και δεν απαιτείται η παραμικρή διαπραγμάτευση. Αρκεί απλά η ενεργοποίηση του δικαιώματος που έχει το Πολεμικό Ναυτικό και για τέταρτο πλοίο, με κόστος όσο κάθε μία από τις πρώτες τρεις Belh@rra. Αυτό το στοιχείο είναι και το σημαντικότερο όλων, καθώς παρά την εκτίναξη των πρώτων υλών λόγω του πολέμου, η τιμή για την κατασκευή της επιπλέον φρεγάτας παραμένει ακριβώς ίδια, περίπου ένα δισ. ευρώ, μιας και περιλαμβάνεται στην συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και δεν μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες.

Όσο για τη ελληνική φρεγάτα Belh@rra, βρίσκεται στο στάδιο της συναρμολόγησης στη δεξαμενή της Λοριάν και αναμένεται να είναι έτοιμη για τις δοκιμές της στις αρχές του 2024. Στο Πολεμικό Ναυτικό επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για την ταχύτητα με την οποία δουλεύουν οι Γάλλοι, μςε τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να εκφράζεται με πολύ θερμά λόγια για τη Navla Group, όταν είδε από κοντά να τοποθετείται το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock).

Μετά την ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra, το Πολεμικό Ναυτικό θέτει ως στόχο την άμεση είσοδο των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ στα πιτς για άμεση αναβάθμιση, ενώ θα πρέπει πολύ σύντομα να ακολουθήσει η ανακοίνωση για την απόκτηση ολοκαίνουργιων κορβετών. Οι μνηστήρες αυτή τη στιγμή αναπροσαρμόζουν τις προτάσεις τους, επιχειρώντας να δελεάσουν ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο θα τις επανεξετάσει και θα καταλήξει στην τελική εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία.

Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν πως η Naval Group αναπροσαρμόζει τα πλάνα της και ετοιμάζεται να καταθέσει μια πρόταση - «πακέτο», για απόκτηση από τη χώρα μας και της φρεγάτας Belh@rra που απομένει, αλλά και δύο κορβετών Gowind, στην τιμή του 1,5 δισ. ευρώ, με τον οπλισμό και την μετέπειτα υποστήριξη! Πρόκειται ασφαλώς για πολύ δελεαστική πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες και η Fincantieri έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεση τροποποιήσεων στην πρότασή τους για τις κορβέτες κλάσης Doha, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι επίσης πολύ «δυνατοί». Τονίζουμε όμως για μια ακόμη φορά πως και οι δύο προτάσεις συνδέονται με την πορεία ανάπτυξης και εξυγίανσης των δύο των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις κορβέτες; Ακόμα και εντός του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2023.

Επομένως, ποια είναι τα δεδομένα; Με δύο εκατομμύρια μπάτζετ, η χώρα μας μπορεί να αποκτήσει τρία ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονα πλοία στην τιμή των 1,5 δισ. ( 4η Belh@rra και δύο κορβέτες Gowind) και με τα 500 εκατομμύρια που απομένουν να εκσυγχρονίσει τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή