Καύσωνας «Κλέων»: Από σήμερα 40άρια και στην Αθήνα - Πώς θα εξελιχθεί το ισχυρό κύμα ζέστης

Σε κλοιό καύσωνα από σήμερα χώρα - Πόσους βαθμούς θα δείξει ο υδράργυρος - Οδηγίες προς τους πολίτες
eurokinissi
5'

Κατακόρυφα ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα καθώς ξεκινά η επέλαση του καύσωνα «Κλέων» ο οποίος αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών.

Όπως ανέφερε και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τα επόμενα εικοσιτετράωρα η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερά στα ύψη ενώ μια μικρή αποκλιμάκωση θα αρχίσει από το βράδυ του Σαββάτου σε πιο συμβατά με την εποχή επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει προς τους 38 με 40 βαθμούς - τοπικά 42 με 43 βαθμούς σε ευάλωτα στη ζέστη γεωγραφικά διαμερίσματα - αλλά από το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή θα επιστρέψει στους 36 με 38, αλλα θα έχει αρκετή ζέστη.

Πιο αναλυτικά, η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσαάκη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια μέρα με καύσωνα καθώς σε πολλές περιοχές η μέρα ξεκινά από τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Στο επίπεδο των ανέμων, θα πνέουν στα πελάγη από διάφορες διευθύνσεις ενώ στο νότιο Αιγαίο το μελτέμι θα φτάνει και τα 6 μποφόρ.

Αναφορικά με την εξέλιξη, αύριο Πέμπτη η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο φτάνοντας κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού, στη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, ίσως και την Αργολίδα.

Την Παρασκευή θα δούμε 42ρια και 43αρια αλλά όπως λέει ο κ. Μαρουσάκης δεν πρέπει να μας τρομάζουν γιατί αφορούν μόνο κλειστές γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται δηλαδή μακριά από την επίδραση της θαλάσσιας αύρας.

Ίδια εικόνα και το Σάββατο αλλά τη νύχτα ο υδραργυρος θα υποχωρεί. Από την Κυριακή έρχεται μια ψυχρή μάζα από τα Βαλκανια που θα επαναφέρει την θερμοκρασία σε πιο συμβατά με την εποχή επίπεδα.

Γιάννης Καλλιάνος: Παρασκευή με Κυριακή οι πιο υψηλές θερμοκρασίες

Από σήμερα εισερχομάστε σε μια μακρά περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, τονίζει σε ανάρτηση του για τον καύσωνα Κλέων ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζοντας ότι υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο η επόμενη εβδομάδα να είναι επίσης πολύ θερμή.

Ο μετεωρολόγος του Open παρουσιάσε και τις χαμηλότερες-υψηλότερες θερμοκρασίες ανά περιοχή

Οι δύο φάσεις του φαινομένου – Έως και 44 βαθμοί το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο

Ο ισχυρός καύσωνας που φτάνει στην Ελλάδα, εν δυνάμει είναι επικίνδυνος λόγω κυρίως της μεγάλης διάρκειας του.

Ο χάρτης που ακολουθεί αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 14/07. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Η Τετάρτη (11/07) θα αρχίσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου. Λίγα σύννεφα θα έχουμε στους ορεινούς όγκους στα ηπειρωτικά, τα οποία στα βορειοανατολικά δεν αποκλείεται να δώσουν κάποια παροδική μπόρα.

Το μεσημέρι αναμένεται να εμφανισθούν τα πρώτα «40άρια» σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24℃ με 38℃.

Στην Κεντρική Μακεδονία, θα επικρατήσει λιακάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι –με τη μορφή θαλάσσιας αύρας– θα πνέουν στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24℃ με 38℃.

Με ηλιοφάνεια θα κυλήσουν και οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ενώ, από την Παρασκευή (14/07) οι άνεμοι αλλάζουν σε περισσότερο βορειοδυτικούς, αυξάνοντας την πιθανότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Όσο για την Παρασκευή και το Σάββατο ο καύσωνας κορυφώνεται με θερμοκρασίες ακόμα και 42 με 44 βαθμούς σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές.

Την Κυριακή πάντως ο βοριάς στο Αιγαίο θα ενισχυθεί σημαντικά και θα ρίξει λίγο τη θερμοκρασία στα ανατολικά. Προσοχή όμως, θα αυξηθεί πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Πώς να προστατευθούμε από τον καύσωνα – Οδηγίες

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και με απόφαση του Περιφερειάρχη θα απαγορεύεται η είσοδος σε πάρκα, δασικά οικοσυστήματα και περιοχές Natura. Η μη συμμόρφωση με την οδηγία αυτή επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

«Θύμα» του καύσωνα «Κλέωνα» θεωρείται βέβαιο ότι θα πέσει ακόμα και η Ακρόπολη, αφού η υπουργός Πολιτισμού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει. Το ίδιο θα ισχύει και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους ανάλογα με την αύξηση της θερμοκρασίας.

«Θα διανέμουμε παγωμένο μεταλλικό νερό σε τουρίστες και Έλληνες, φυλλάδια με οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα στα αγγλικά και βέβαια θα παρέχουμε πρώτες βοήθειες με τις δύο κινητές μας μονάδες και με τις νοσηλεύτριες» ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρίνα Σταμάτη.

Οι ελπίδες για λίγη δροσιά τις νύχτες πάνε περίπατο αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι θερμοκρασίες δεν θα πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς στα αστικά κέντρα.

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες έχουν ανακοινώσει τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας όπως και αρκετοί δήμοι της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις