Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για δύσκολο τριήμερο με 39άρια - Ο καιρός μέχρι τις 12 Αυγούστου
Καιρός: Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ενημερώνει για τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 12 Αυγούστου παραθέτοντας έναν πίνακα.
Στα ύψη θα σκαρφαλώσει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος στη χώρα μας, με τα θερμόμετρα να δείχνουν τοπικά ακόμα και 39 βαθμούς το τριήμερο Πέμπτη έως Σάββατο.
Σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου από το Σάββατο το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει άρδην με μπόρες στα δυτικά αλλά και βόρεια τμήματα της χώρας.
Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ενημερώνει για τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 12 Αυγούστου παραθέτοντας έναν πίνακα.
Όπως φαίνεται στα στοιχεία που παραθέτει ο έμπειρος προγνώστης καιρού ξεκινώντας από αύριο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 29 βαθμούς, ενώ από την Κυριακή και σταδιακά θα αρχίσει να σημειώνει πτώση. Μάλιστα οι βόρειοι άνεμοι θα δυναμώσουν με αποτέλεσμα το τριήμερο Τρίτη με Πέμπτη να υπάρχει και ειδική προειδοποίηση καθώς στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμα και τα 8 μποφόρ.
Για να γυρίσουμε στο κομμάτι της θερμοκρασίας, το «καυτό» τριήμερο θα είναι από αύριο μέχρι το Σάββατο όπου στα δυτικά και ηπειρωτικά της χώρας ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου τις μεσημεριανές ώρες.
Ο Σάκης Αρναούτογλου σημειώνει πως οι θερμοκρασίες που εμφανίζονται στον πίνακα στους κλειστούς κάμπους θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερες ενώ στις ορεινότερες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι 4 με 8 βαθμούς χαμηλότερη. Στα παραθαλάσσια τμήματα της χώρας ο υδράργυρος θα κυμανθεί γύρω στους 3 με 6 βαθμούς πιο χαμηλά.
Στην Αττική ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Ο Ιούλιος ο θερμότερος μήνας τα τελευταία 160 χρόνια
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του ιστορικού αρχείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναδημοσιεύει ο προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, με βάση τα οποία ο Ιούλιος 2023 ήταν ο θερμότερος Ιούλιος και ο θερμότερος μήνας γενικά που έχει καταγραφεί ποτέ τα τελευταία 160 χρόνια στην Αθήνα.
«Φωτιές» άναψε και δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι «Το δεύτερο μισό του μήνα η ζέστη θα επιστρέψει πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, φέρνοντας το ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών».
«Δεν χρειάζεται πανικός»
Ο Σάκης Αρναούτογλου εξέφρασε την άποψη του για το άρθρο, το οποίο κάνει λόγο για νέο καύσωνα στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου.
Σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει αυτά τα στοιχεία, διερωτώμενος αρχικά: «Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;».
Ο Σάκης Αρναούτογλου λέει ότι έχει λάβει πολλά μηνύματα-ερωτήματα όσον αφορά στο σημερινό άρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και «το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες! Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση:
- έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!
- το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!
Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!».