Καιρός - ΕΜΥ: Η πρόγνωση για τον φετινό χειμώνα – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις θερμοκρασίες

Πώς θα είναι ο καιρός τον χειμώνα 
3'

Ζεστός φαίνεται πως θα είναι ο χειμώνας στη χώρα μας φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων εποχικής πρόγνωσης του καιρού που δημοσίευσε η ΕΜΥ.

Η πρόγνωση για τον φετινό χειμώνα

Συγκεκριμένα, μια πρώτη εικόνα από τα μοντέλα δείχνουν τις μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο να κυμαίνονται 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή και τουλάχιστον 0,5-1 βαθμό Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές. Από πλευράς υετού (βροχή ή χιόνι), στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα η χειμερινή περίοδος προβλέπεται μάλλον λίγο πιο υγρή από το κανονικό, για τη δυτική Ελλάδα και τοπικά στην Πελοπόννησο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι λίγο πιο ξηρή, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν κανονικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, η παρουσίαση για τον χειμώνα 2023-2024 (Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος) προκύπτει τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem). Η κλιματολογία, τόσο του ECMWF όσο και όλων των μοντέλων που συνθέτουν το multi-modelsystem, αναφέρεται στην περίοδο 1993-2016, δηλαδή οι τιμές που παρουσιάζονται αφορούν αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της περιόδου αυτής.Ο χειμώνας 2023-24 στην Ευρώπη.

Το ECMWF, για τον χειμώνα στην Ευρώπη προβλέπει συνθήκες θερμότερες από τις κανονικές, αφού παντού εκτιμώνται θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας.

Στις περισσότερες περιοχές οι θετικές αυτές αποκλίσεις κυμαίνονται από 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά στη Ρωσία, στα βορειοανατολικά Βαλκάνια-δυτική Μαύρη Θάλασσα, κεντρική Τουρκία μπορεί να ξεπεράσουν και τους 2 βαθμούς.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, το ECMWF προβλέπει για τον χειμώνα, θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας από 1 μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η πιθανότητα για αυτό το σενάριο, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυμαίνεται από 80% μέχρι 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, με την πιθανότητα να κυμαίνεται από 90% μέχρι 100%, φτάνει στα όρια της βεβαιότητας.

Το multi-model, συμφωνεί για θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας παντού στην Ελλάδα, αλλά στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα τις συγκρατεί από 0,5 μέχρι 1 βαθμό Κελσίου.

Γενικά, οι όποιες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ ECMWF και multi-model, είναι αναμενόμενες, ακριβώς λόγω της δομής του multi-model ως σύνθεσης κλιματικών μοντέλων. Φυσικά η «σύγκλιση» αυτών των μοντέλων ενισχύει την «βεβαιότητα» της πρόγνωσης.

Αξίζει λοιπόν να επισημανθεί η ταύτιση των δύο μοντέλων, ως προς την πρόβλεψη για ένα ζεστό χειμώνα στη χώρα μας, με τις μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου να ξεπερνούν κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου τις κανονικές για την εποχή τιμές σε Μακεδονία – Θράκη - βόρειο Αιγαίο και τουλάχιστον 0,5- 1 βαθμό Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Αν και έχει αναφερθεί πολλές φορές, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι προγνώσεις αυτές αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται χρονικές περίοδοι με ψυχρές εισβολές, οι οποίες όμως θα εναλλάσσονται με διαστήματα σχετικά υψηλών θερμοκρασιών. Από πλευράς υετού (βροχή ή χιόνι) και τα δύο μοντέλα, τόσο το ECMWF, όσο και το multi-model, συμφωνούν ότι στην περιοχή της Μεσογείου και τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές των χωρών γύρω της, θα επικρατήσουν συνθήκες κανονικές και τοπικά μάλλον πιο ξηρές από τις κανονικές, με εξαίρεση την Τουρκία, το ανατολικό Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, όπου προβλέπεται σχετικά αυξημένος υετός.