Κακοκαιρία Avgi: Ο χιονιάς «φωτοβολίδα» που «έκαψε» τους μετεωρολόγους

Κακοκαιρία Avgi: Τι συνέβη και δεν είδε «άσπρη» μέρα η Αττική - Οι εξηγήσεις και η αυτοκριτική τριών μετεωρολόγων

Κακοκαιρία Avgi: Ο χιονιάς «φωτοβολίδα» που «έκαψε» τους μετεωρολόγους
6'

Οι προβλέψεις έπεσαν έξω και χιόνι στην Αττική, τουλάχιστον στον βαθμό που προειδοποιούσαν οι μεωτορολόγοι δεν έπεσε... H κακοκαιρία Avgi ήρθε και έφυγε...

Ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε συναγερμό θέτοντας σε ισχύ σειρά μέτρων που αφορούσαν από το οδικό δίκτυο μέχρι και τους εργαζόμενους, ενώ υπήρχε και σύσταση για αποφυγή των μετακινήσεων στην Αττική, όπου για πρώτη φορά μπήκε σε εφαρμογή και η υποχρέωση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τι συνέβη όμως και δεν χρειάστηκε τίποτα από όλα αυτά τουλάχιστον στην Αττική; Τρεις επιφανείς μετεωρολόγοι έδωσαν τις εξηγήσεις τους και ανέλαβαν μέρος της ευθύνης για την αστοχία.

Τσατραφύλλιας: Δεν μπορεί κάθε φορά να γινόμαστε σάκος του μποξ

Την αρχή έκανε ο μετεωρόλογος Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο οποίος αναγνώρισε τις αστοχίες στην προγνωσή, ωστόσο κάλεσε τους συναδέρφους του να εξηγήσουν στον κόσμο ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί ο κλάδος να γίνεται κάθε φορά σάκος του μποξ. Επεσήμανε παράλληλα τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να γίνεται έγκαιρη και ασφαλής πρόβλεψη του καιρού.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Συνάδελφοι βγείτε μπροστά και εξηγείστε στο κόσμο ότι στα πλαίσια της αριθμητικής πρόγνωσης οι αστοχίες δεν μπορεί να αποφευχθούν. Δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του box κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας ( τόσα ήταν στην Αττική).

Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο και να τον κοιτάμε στα μάτια. Αντί να αναλωνόμαστε για το ποιος έπεσε πιο πολύ μέσα, πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την πολιτεία περισσότερα μέσα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ.

Ενημερώστε τον κόσμο ότι δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, των δρόμων και των καταστημάτων. Μιλήστε με την αλήθεια σας. Σε όλο τον κόσμο η επιστήμη της Μετεωρολογίας καλείται να δαμάσει το χάος! Το ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μιας έπιασε απροετοίμαστους.

Σε ένα περιβάλλον που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά μόνο η συνεργασία, η αλήθεια, η εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα θα θωρακίσουν περισσότερο την κοινωνία μας.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας»

Μαρουσάκης: Να μάθουμε να παίρνουμε πάνω μας το σφάλμα

Στην κριτική απάντησε και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης , ο οποίος αφού αρχικά κάνει μία ανάλυση για τα καιρικά φαίνομενα που είχε προβλέψει, με αυτά που εμφανίστηκαν αργότερα, στη συνέχεια με διάθεση αυτοκριτικής καταλήγει συμπερασματικά πως οι μετεωρολόγοι πρέπει να παίρνουν πάνω τους το σφάλμα αντι να εξαπολύουν βέλη μεταξύ τους για το ποιος φταίει.

H ανάρτησή του

«Στην πρώτη εικόνα μπορείτε να δείτε τι έδειξε το Μετεωρολογικό μπαλόνι που αφήσαμε να ταξιδέψει στην ατμόσφαιρα προς τα επάνω. Υπογραμμίζουμε με πορτοκαλί χρώμα το ύψος εκείνο της ατμόσφαιρας όπου μας ενδιαφέρει (περίπου 1500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας) και που μελετάμε το πόσο ψυχρή ή θερμή είναι η αέρια μάζα που μας επηρεάζει. Βλέπουμε λοιπόν ότι η θερμοκρασία αυτής υπολογίστηκε περίπου στους -4 βαθμούς κελσίου.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης του παραπάνω, φανταστείτε ότι αυτή η θερμοκρασία επικρατούσε στην κορυφή της Πάρνηθας, βασικός ορεινός όγκος του νομού Αττικής.

Πάμε τώρα να δούμε τι προέβλεπε το μετεωρολογικό μας μοντέλο για την ίδια χρονική στιγμή...

Στον δεύτερο λοιπόν χάρτη μας υπολογίζουμε με το μοντέλο τη θερμοκρασία στα 1500 μέτρα περίπου. Μέσα στον πορτοκαλί κύκλο και που στην ουσία παριστάνουμε την εκφυλισμένη χιονομάζα, βλέπουμε τιμές μεταξύ -4° και -5° βαθμών κελσίου. Αποτέλεσμα που σχεδόν ταυτίζεται με την πραγματικότητα.» έγραψε αρχικά.

Καταλήγοντας εξέφρασε τα «συμπεράσματα» του:

«Τα στοιχεία μας καθοδήγησαν σωστά και με το παραπάνω. Το τι γράφτηκε στις διάφορες προγνώσεις σαφώς και είναι θέμα πολυπαραγοντικό μιας κι ο επιστήμονας οφείλει πέραν των εργαλείων που χρησιμοποιεί να βάζει κι άλλες παραμέτρους στο τραπέζι όπως π.χ εμπειρία, προσωπική ερμηνεία του φαινομένου βάσει γνώσεων, σύγκριση με παλαιότερα συμβάντα, δόμηση περιοχής, τοπογραφία κ.α.

Από την άλλη πλευρά η πολιτεία οφείλει να υπακούει στις υποδείξεις των επιστημόνων με τους οποίους και συνεργάζεται και σαφώς οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας.

Σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Σαν επιστήμονες όμως ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να επικοινωνήσουμε προς τους πολίτες και την πολιτεία αυτή τη διαδικασία και να μην περιμένουμε στη γωνία πότε θα αστοχήσει ένας συνάδελφος και να πατήσουμε πάνω σε αυτό για να βγούμε μπροστά εμείς και να πούμε "να ορίστε τι σας έλεγε και τι τελικά βγήκε"....»

Οι πολίτες είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αγανακτούν και στο τέλος να μας αγνοούν βλέποντάς μας να μην επικοινωνούμε προς τα έξω το σφάλμα μας παρά να ψάχνουμε να πετάξουμε βέλη απέναντι θέλοντας να πείσουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι. Και τέλος ας μάθουμε σαν επιστήμονες να παίρνουμε επάνω μας το σφάλμα από το να κατηγορούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Δε νομίζετε ότι είναι παράλογο στις επιτυχίες να πανηγυρίζουμε για προσωπική επιτυχία και στις αποτυχίες να λέμε "δεν φταίω εγώ, αλλά το μοντέλο"? Εμείς φταίμε, γιατί και τα μοντέλα εμείς τα φτιάξαμε, εμείς τα τρέχουμε, εμείς τα τροφοδοτούμε με δεδομένα. Καλό βράδυ σε όλες και όλους!

Κολυδάς: Γιατί τα χιόνια δεν έφθασαν στην Αθήνα

Ο επικεφαλής της ΕΜΥ μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς, έδωσε τη δική του εξήγηση για την αποτυχία της πρόγνωσης.

Όπως είπε, δεν σημειώθηκαν οι χιονοπτώσεις που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι από το Μαρούσι και πάνω, καθώς ενώ υπήρχε αρκετή ποσότητα υετού, δε μετατράπηκε σε χιόνι, που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε προβλήματα στην πρωτεύουσα.

Ο κ.Κολυδάς εξήγησε, παρότι όλα τα στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας επιβεβαιώθηκαν, δηλαδή είχαμε την πολύ ψυχρή μάζα που προκάλεσε τις χιονοκαταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, εν τούτοις δύο βαθμοί Κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα έκαναν τη διαφορά. Οι -6 βαθμοί που υπήρχαν στις κατώτερες στάθμες σε ύψος 1.500 μέτρων, μέχρι το μεσημέρι έγιναν -4 , δηλαδή είχαμε άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Οι 2 βαθμοί έκαναν την διαφορά, καθώς πρακτικά τα υψόμετρα ανέβηκαν κατά 200 με 250 μέτρα.

«Οι αποκλίσεις αυτές μας ήταν γνωστές από τις προγνώσεις, δηλαδή τα στοιχεία όλα έδειχναν ότι η ακρίβειά τους παρουσιάζει αυτές τις αποκλίσεις» διευκρίνισε ο μετεωρολόγος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή