Γιατί το χιόνι γίνεται ροζ και πορτοκαλί - Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το περίεργο φαινόμενο

Ο λόγος που το χιόνι βάφεται ροζ και πορτοκαλί σε ορισμένες περιπτώσεις σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά 
CBS via Getty Images
2'

Το χιόνι συνήθως είναι λευκό, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Ωστόσο, υπάρχει ένα φαινόμενο που μπορεί να δώσει στο χιόνι ένα χρώμα πορτοκαλί ή ροζ ανάλογα τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Οι κορυφές των Άλπεων βάφτηκαν πορτοκαλί, με τον Θοδωρή Κολυδά να θέλει να δώσει μία εξήγηση στο φαινόμενο με το διαφορετικού χρώματος χιόνι, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο στην Ελλάδα και σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης αλλά ακόμα και στη Γαλλία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η εναπόθεση σκόνης και ο δεύτερος η άλγη, που ευθύνεται για το ροζ χρώμα στο χιόνι. Πρόκειται για φωτοσυνθετικό μικροοργανισμό, που χρειάζεται φως και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί.

Τι είναι η άλγη που κάνει το χιόνι ροζ

Όπως εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς, κάθε άνοιξη γίνεται μία διαφορετική μετανάστευση στις αλπικές περιοχές, μονοκύτταροι οργανισμοί, όμοιοι με τα φύκια, που ζουν στο χιόνι. Περνούν τον χειμώνα μέσα στο χιόνι, ενώ την άνοιξη, όταν αυτό λιώνει «κολυμπούν» προς την επιφάνεια.

Σε αυτή τη διαδρομή, σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς, η άλγη πολλαπλασιάζεται και φωτοσυνθέτει. Φτάνοντας στην επιφάνεια, έχει γίνει κόκκινη. Έτσι, δημιουργεί το φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «ροζ χιόνι», «χιόνι καρπουζιού» ή «ματωμένο χιόνι». Μάλιστα όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος, ο Αριστοτέλης είχε αναφερθεί σε χιόνι με κοκκινωπό χρώμα.

Το πιο συνηθισμένο είδος άλγης του χιονιού είναι το Chlamydomonas nivalis, που δίνει στο χιόνι κόκκινο ή ροζ χρώμα. Το «κόκκινο χιόνι» εμφανίζεται καθώς ο ήλιος λιώνει μέρη του. «Όταν αυτοί οι φίκοι- που συνήθως είναι πράσινοι οργανισμοί- παίρνουν πολύ ήλιο, παράγουν ένα φυσικό τύπο αντηλιακού (έντονα κόκκινα καροτενοειδή) που ζωγραφίζει τις πλαγιές ροζ και κόκκινες. Η προσθήκη χρώματος στην επιφάνεια σκουραίνει το χρώμα, επιτρέποντάς του να ζεσταθεί γρηγορότερα και να λιώσει πιο γρήγορα», γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Write to Dimitris Drizos