O Θοδωρής Κολυδάς για το μελτέμι στο Αιγαίο - Πότε θα εξασθενήσουν οι άνεμοι
Με αφορμή τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς προχώρησε σε νέα παρέμβαση σημειώνοντας ότι το μελτέμι μας σώζει από την αφρικανική σκόνη.
Αναλυτικά αναφέρει:
«ΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΉ ΣΚΌΝΗ .
Πολύ ενισχυμένοι βοριάδες ξεκίνησαν σήμερα στο Αιγαίο και οι πατριώτες μου που έχουν ήδη πάει στην Άνδρο για τις διακοπές του Πάσχα άρχισαν να παραπονιούνται για τον αέρα, αλλά και για την ψύχρα που επικρατεί. Τους πληροφορούμε ότι δεν θα κρατήσει πολύ αυτή κατάσταση. Από την Μεγάλη Τετάρτη και μετά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και όσοι ταξιδέψουν δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Εκείνο όμως όπου αξίζει να παρατηρήσουμε, είναι ότι οι πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης που υπήρχαν σήμερα σε όλα τα νότια τμήματα της Κεντρικής Μεσογείου που σκέπασαν τη Σικελία και έφταναν οριακά μέχρι το Νότιο Ιόνιο, δεν ήρθαν στην περιοχή μας λόγω του φυσικού "εμποδίου" αυτού του πρώιμου μελτεμιού»
Υπενθυμίζεται ότι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι καταγράφηκαν στο Αιγαίο με ταχύτητες που ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο σήμερα Κυριακή 28 Απριλίου με ριπές που έφτασαν τα 106 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 101 km/h στο Πόρτο Τήνου.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου έως τις 17:00 το απόγευμα.
Οδηγίες Προστασίας
Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
- Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
- Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
- Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
- Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).