Κλιματική Αλλαγή: Βιώσαμε τον πιο ζεστό Απρίλιο που έχει καταγραφεί ποτέ

Σπάει ρεκόρ η θερμοκρασία μήνα με τον μήνα - Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 κατατάσσεται ως ο θερμότερος στον πλανήτη που έχει καταγραφεί, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών

Καλοκαιρία
Αρχείου EUROKINISSI
3'

Ο κόσμος γνώρισε τον πιο ζεστό Απρίλιο που έχει καταγραφεί, συνεχίζοντας ένα σερί 11 μηνών με πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες, ανακοίνωσε η υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 κατατάσσεται ως ο θερμότερος στον πλανήτη που έχει καταγραφεί, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών, δήλωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

Οι εξαιρετικά θερμές συνθήκες συνέβησαν παρά το εξασθενημένο El Nino - το καιρικό φαινόμενο που θερμαίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό και οδηγεί σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας - οδηγώντας τους ερευνητές να κατηγορήσουν την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ο Απρίλιος ήταν 1,58 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον αντίστοιχο μήνα την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900, σύμφωνα με το C3S.

Ενώ υπάρχουν διακυμάνσεις θερμοκρασίας που σχετίζονται με φυσικούς κύκλους όπως το Ελ Νίνο, «η επιπλέον ενέργεια που παγιδεύεται στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα από τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσει να ωθεί την παγκόσμια θερμοκρασία προς νέα ρεκόρ», δήλωσε ο διευθυντής του C3S Carlo Buontempo.

Οι μέσες θερμοκρασίες τους τελευταίους 12 μήνες ξεπέρασαν το κρίσιμο όριο θέρμανσης των 1,5 βαθμών Κελσίου που καθορίστηκε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, η οποία υπολογίζεται σε δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει εφικτό.

Το 2015, σχεδόν 200 κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δεύτερο μισό του αιώνα. Πέρυσι, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους αυτής της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο

Η Ανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής θερμάνθηκαν ιδιαίτερα τον Απρίλιο, είπε το C3S, υποστηρίζοντας αναφορές για ρεκόρ καύσωνα που ανάγκασαν τα σχολεία να κλείσουν στο Νότιο Σουδάν και είδαν χώρες όπως η Σλοβακία να καταγράφουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από τους 30 Cτην άνοιξη.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Απρίλιος σηματοδότησε έναν μήνα με αποκλίνουσες ακραίες καταστάσεις με τη μορφή πλημμυρών και ξηρασίας.

Τμήματα της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, από το Μπαγκλαντές μέχρι το Βιετνάμ, επλήγησαν από καύσωνες, ενώ η νότια Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής, Κένυα και Τανζανία, έχουν υποστεί φονικές πλημμύρες.

Το Πακιστάν κατέγραψε διπλάσια από την κανονική μηνιαία βροχόπτωση τον Απρίλιο, καθιστώντας τον τον πιο υγρό μήνα της χώρας εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης γνώρισε έναν πιο υγρό Απρίλιο από το συνηθισμένο, αλλά η νότια Ισπανία, η Ιταλία και τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν πιο ξηρά από το μέσο όρο, ανέφερε το C3S.

Εν τω μεταξύ, η ανατολική Αυστραλία επλήγη με ισχυρές βροχοπτώσεις, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι συνθήκες ήταν πιο ξηρές από τις κανονικές, όπως και το βόρειο Μεξικό.

Οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν επίσης ασυνήθιστα υψηλές, σπάζοντας ρεκόρ τον Απρίλιο για 13ο συνεχόμενο μήνα, παρά την αποδυνάμωση του Ελ Νίνιο, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι θερμότεροι ωκεανοί απειλούν τη θαλάσσια ζωή και συμβάλλουν σε μια θερμότερη ατμόσφαιρα, καθιστώντας τα υδάτινα σώματα λιγότερο αποτελεσματικά στην απορρόφηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή