Κολυδάς: Θα αλλάξει κάτι στον καιρό με την έλευση της La Nina στον Ειρηνικό;

Το καιρικό φαινόμενο «La Niña» που προκαλεί την ψύξη του ανατολικού Ειρηνικού κοντά στις ακτές της νότιας Αμερική
Φωτ.: Unsplash
2'

Με το φαινόμενο La Nina καταπιάνεται ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2022 ειδικοί έχουν αναφέρει ότι το φαινόμενο «La Niña» που προκαλεί την ψύξη του ανατολικού Ειρηνικού κοντά στις ακτές της νότιας Αμερικής, θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη σοβαρή ξηρασία που επηρεάζει χώρες όπως η Ισπανία, το Μαρόκο και οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Αναλυτικά ο κ. Κολυδάς αναφέρει στην ανάρτησή του:

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ LA NINA ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ;

Μεταξύ των μακροπρόθεσμων μοντέλων υπάρχουν διαφορές και τα πρώτα δεδομένα δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα για το πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Η αναφορά γίνεται καθώς πολλοί λαμβάνουν στοιχεία μόνο από μια πηγή και ερμηνεύουν μονομερώς τις τάσεις, χωρίς να ελέγξουν αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των προγνωστικών δεδομένων.

Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί αν η La Nina μας επηρεάσει ή όχι και ο δρόμος των μακροπρόθεσμων προγνώσεων είναι ακόμη μακρύς .

Στο μεταξύ αλλάζει το σκηνικό του καιρού σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, μιας και το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης θα μας επισκεφτεί.

Το φαινόμενο υποχωρεί την Πέμπτη και στη συνέχεια όπου θα μπει ο βορειοδυτικός άνεμος και πάμε έτσι σε ένα Σαββατοκύριακο όπου κυριότερο χαρακτηριστικό θα είναι η αστάθεια και οι μπόρες.

Μπόρες και καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως στον φυσιολογικό κορμό με τον υδράργυρο να προσεγγίζει πλέον πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Σχετικές ειδήσεις