Έρχεται αφρικανικός καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου

Σήμερα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα, με το μελτέμι στο Αιγαίο να δίνει μια σύντομη ανάσα σχετικής δροσιάς, ωστόσο οι επόμενες ημέρες αναμένονται «καυτές».
4'

Η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και στα ηπειρωτικά, και στα νησιωτικά τμήματα. Τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα νησιά του Ιονίου λιακάδα θα κυριαρχήσει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην ηπειρωτική χώρα, προς το μεσημέρι προβλέπονται αραιές νεφώσεις, λίγο πιο πυκνές στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα μικρής έκτασης τοπικών βροχών σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας το μεσημέρι και το απόγευμα.

Αίθριος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα το βράδυ.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 34-35 τα ηπειρωτικά και από 29-32 στα νησιά του Αιγαίου, στους 34 στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο 4-6, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με ηλιοφάνεια στο λεκανοπέδιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-34 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5, στα ανατολικά και 6 μποφόρ.

Λίγες αραιές νεφώσεις προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη, με αρκετή ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιθανότητα μικρής έκτασης τοπικών βροχών στα γύρω ορεινά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς, με νότιους ανέμους 2-4 μποφόρ.

Έρχεται λίβας από Τυνησία, Αλγερία και Λίβανο

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος η Ελλάδα τις επόμενες ώρες θα μετατραπεί σε «κόλαση επί Γης» καθώς αναμένονται θερμές μάζες από Τυνησία, Αλγερία και Λίβανο θα εισβάλουν ταυτόχρονα στη χώρα μας εκτοξεύοντας τη θερμοκρασία πάνω από 44 βαθμούς!

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος: «Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, και με κάθε επιφύλαξη γιατί κάποια δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα. Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα. Την Κυριακή νομίζω θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο».

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό στα ορεινά της Ηπείρου να σημειωθούν τοπικοί όμβροι .

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ .

Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 και τοπικά στην Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα Δωδεκάνησα τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 και τοπικά στα νότια έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.