Καύσωνας: Συστάσεις, μέτρα και κλειστά σχολεία – Οι περιοχές που θα «ψηθούν»

Ξεκινά από σήμερα ο καύσωνας διαρκείας – Οι συστάσεις των αρχών και τα μέτρα μετρα προστασίας
Καύσωνας: Συστάσεις, μέτρα και κλειστά σχολεία – Οι περιοχές που θα «ψηθούν»
9'

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος από σήμερα και για τρεις τουλάχιστον ημέρες καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ οι υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν έως και την Παρασκευή.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή είναι και ο κρατικό μηχανισμός της χώρας, ενώ το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και η Πολιτική Προστασία έχουν προχωρήσει σε συστάσεις, οδηγίες και μέτρα για τον προστασία των πολιτών.

Οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες για τον καύσωνα

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μέτρα για την προφύλαξη των μαθητών - Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία σε διάφορες περιοχές λόγω του κύματος καύσωνα και συγκεκριμένα:

Χαλκίδα

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού), από αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

Μαντούδι

Κλειστά σχολεία για τρεις μέρες λόγω καύσωνα και στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας. Ειδικότερα, με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του παιδικού σταθμού του Μαντουδίου για το τριήμερο Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Ερέτρια

Με απόφαση του Δημάρχου Ερέτριας ανακοινώθηκαν κλειστά σχολεία. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος, για την προστασία των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κύμα καύσωνα προχωρά σε αναστολή λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών της περιοχής από την Τρίτη 11 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Δήμος Μετεώρων

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για τρεις μέρες ήτοι από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου αυστηρά μέχρι τις 11:30 και μετά τα σχολεία κλείνουν.

Δήμος Κορινθίων

Δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στο δήμο Κορινθίων, όπως προκύπτει από απόφαση του δημάρχου.

Νάουσα

Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν σήμερα, Τρίτη, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Δήμου Νάουσας, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα. Την σχετική απόφαση πήρε ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης

Την ίδια ώρα με εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας προτείνει μέτρα στους Διευθυντές/τριες όπως:

  • Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).
  • Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών. Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.

Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.

Αποφυγή δραστηριοτήτων στον ήλιο

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές/ μαθήτριες παραμένουν σε χώρο σκιερό ή εντός αίθουσας.

Συστήνεται μειωμένη αθλητική δραστηριότητα του μαθήματος φυσικής αγωγής με διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον/την εκπαιδευτικό ΠΕ11- φυσικής αγωγής σε χώρους σκιερούς, αξιοποιώντας τις υποδομές της εκάστοτε σχολικής μονάδας (π.χ. γυμναστήριο, σκέπαστρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ή/και θεωρητική προσέγγιση του μαθήματος φυσικής αγωγής στις αίθουσες (π.χ. ενημέρωση για τους ολυμπιακούς αγώνες και τα ολυμπιακά αθλήματα).

Κατά την υλοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους τα σχολεία θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέτρο για την προστασία των μαθητών/τριών.

Συστάσεις προς τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριες για:

  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • Χρήση καπέλου
  • Χρήση αντιηλιακής κρέμας
  • Μικρά και ελαφριά γεύματα
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμών φρούτων)
  • Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες.

Συστάσεις για Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων, καλούνται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους/τις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους/τις κατά τόπους Δημάρχους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη απόφασης από Δημάρχους για κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τηλεργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ για τον καύσωνα που θα επηρεάσει την χώρα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως και 42 βαθμούς, τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες από την Τρίτη (11-6-2024) έως και την Παρασκευή (14-6-2024). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα, αναφέρει η ΕΜΥ.

Ο καιρός σήμερα

Συγκεκριμένα:

Την Τρίτη (11-6-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  • στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  • στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη και την Πέμπτη

Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή