LIVE Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Καιρός: Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι πάνω από 40 βαθμούς - Καταιγίδες από Παρασκευή

Καμίνι η χώρα με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και 43 βαθμούς Κελσίου - Από την Παρασκευή το σκηνικό του καιρού αλλάζει με επικίνδυνες καταιγίδες

Καιρός: Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι πάνω από 40 βαθμούς - Καταιγίδες από Παρασκευή
INTIME
6'

«Στον φούρνο» η χώρα από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 13 Ιουνίου με ακραίες θερμοκρασίες, που θα συνοδεύονται από αφρικανική σκόνη, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο υδράργυρος θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 42 βαθμούς και έτσι θα ζήσουμε τον πιο θερμό Ιούνιο από το 1890.

Δείτε LIVE την πορεία του καύσωνα:

Μαρουσάκης: Από τους 43 βαθμούς στις επικίνδυνες καταιγίδες

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν μέχρι 43 βαθμούς Κελσίου ενώ από την Παρασκευή ενισχύονται οι άνεμοι και αναμένονται επικίνδυνες καταιγίδες.

«Σε κλοιό καύσωνα αρκετές περιοχές της χώρας μας τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 43° βαθμούς κελσίου σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Δυσκολότερη η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στους 30° βαθμούς ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από την Παρασκευή θα ενισχυθούν οι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εκτοπίζοντας αυτή την πολύ θερμή αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια ενώ επικίνδυνες καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν προς τα κεντρικά και βόρεια.»

Σάκης Αρναούτογλου: Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι πάνω από 40 βαθμούς

Ο Σάκης Αρναούτογλου θέλοντας να βοηθήσει τους πολίτες να υπολογίσουν τη θερμοκρασία στην περιοχή τους δίνει αναλυτικό χάρτη και με απλό τρόπο εξηγεί πώς κάθε πολίτης θα ξέρει μέχρι που θα φτάσει ο υδράργυρος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα όπως και στην Αττική και την Κρήτη (μακριά από τη θάλασσα) η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 42-43 βαθμούς.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή (14-6-2024).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Από αύριο Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά λόγω καύσωνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων κλειστά θα παραμείνουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη λόγω καύσωνα.

Κλειστά δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί την Τετάρτη και την Πέμπτη και στα Βριλήσσια, στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και στον Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Κλειστά θα είναι και στην Πάτρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, όπως επίσης και στον Δήμο Λαρισαίων.

  • Κλειστά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα λόγω καύσωνα – Μέτρα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.
  • Αναστολή λειτουργίας λόγω καύσωνα για τις σχολικές μονάδες σε Σπάρτη, Άργος και Κόρινθο.
  • Ο καύσωνας κλείνει τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου
  • Κλειστά τα ολοήμερα στους Δήμους Σερρών και Ηράκλειας-Μειωμένο ωράριο στο Δήμο Σιντικής.
  • Κλειστές οι σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων λόγω καύσωνα – Μέτρα σε Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Δήμος Αλμυρού: Κλειστά λόγω καύσωνα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Χαλκίδα: Τριήμερο λουκέτο στα σχολεία λόγω καύσωνα.
  • Νωρίτερα η λήξη του σχολικού ωραρίου στα σχολεία του Δήμου Καρδίτσας λόγω καύσωνα.
  • Δήμος Μουζακίου: Μέχρι τις 11.30 το πρωί θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη και την Πέμπτη.
  • Κλειστά νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και δημοτικά στον Δήμο Ηρακλείου την Τετάρτη και την Πέμπτη
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή