Καιρός: Θα μείνει στην ιστορία το φετινό καλοκαίρι - Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Δεν θα κυλήσει πολύ ήπια από πλευράς θερμοκρασιών το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας
4'

Η Ελλάδα βγήκε από τις συνθήκες καύσωνα ωστόσο η συνέχεια του καλοκαιριού μας επιφυλάσσει υψηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό.

Την αρχή έκανε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) στην πρόγνωση για την Ευρώπη «βλέπει» στην περιοχή των Βαλκανίων και στη χώρα μας άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, από τις μέσες τιμές των προηγούμενων 30 ετών.

Η απόκλιση είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτό σημαίνει πως σε περιπτώσεις κυμάτων ζέστης, τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα τρία μεγαλύτερα προγνωστικά κέντρα ατμοσφαιρικών και ωκεανογραφικών δεδομένων συμφωνούν ότι το καλοκαίρι του 2024 στην Ευρώπη προβλέπεται εξαιρετικά θερμό σε σύγκριση με τα τελευταία 30 χρόνια», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κύριος Σταύρος Ντάφης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αναλύοντας τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για την θερμοκρασία της ΝΟΑΑ, η περιοχή των Βαλκανίων και γενικά της Ανατολικής Ευρώπης, προβλέπεται να βιώσουν τις υψηλότερες θερμοκρασιακές αποκλίσεις το φετινό καλοκαίρι», συμπληρώνει ο κύριος Ντάφης.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΝΟΑΑ, το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες των μέσων τιμών της περιόδου 1990-2020 κατά 3 βαθμούς Κελσίου στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, κατά 4 βαθμούς στη Θεσσαλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, ενώ υπήρξαν τάσεις ανόδου έως και 5 βαθμούς από τα κανονικά για την εποχή σε Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.

Δύσκολο καλοκαίρι «βλέπει» και ο Τσατραφύλλιας

Παράλληλα, με ανάρτησή του μάλιστα, ο κύριος Τσατραφύλλιας, έδωσε και ως παράδειγμα την ιστορία με τον... βάτραχο και το βραστό νερό, σε μια προσπάθεια να δείξει πως η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες θα γίνει σταδιακά στο ανθρώπινο σώμα.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

Ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες .Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μια πρώτη εκτίμηση (όχι πρόγνωση ) για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι οτι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό.

Μάλιστα σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus οι μήνες Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβρης παρουσιάζουν πάνω από 60% πιθανότητα να είναι πιο ζεστοί από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Υ.Γ: Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει. Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε.

Εκπλήξεις από τις θερμοκρασίες μέχρι τέλος Ιουνίου

Τις πρώτες εκτιμήσεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επκρατήσουν μέχρι τέλος του Ιουνίου αποτύπωσε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Με χρήση αριθμητικών & κλιματικών μοντέλων για χρονικό διάστημα μόνο δύο εβδομάδων, συνάγεται ότι στη χώρα μας οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Η πιο ζεστή περίοδος από 17 έως 23 Ιουνίου , με τον υδράργυρο αργότερα να παρουσιάζει πτωτική πορεία (από 24 έως 30 Ιουνίου 2024).

Διευκρινίζεται ότι οι προβλεπόμενες ζεστές ημέρες δεν μας παραπέμπουν σε επίπεδα καύσωνα

Η ίδια περίπου πορεία της θερμοκρασίας παρουσιάζεται και στην Αθήνα, με βάση το σχετικό μετεώγραμμα που έχουμε αναρτήσει. Αν ανατρέξετε σε παλαιότερες δημοσιεύσεις, θα διαπιστώσετε ότι το μετεώγραμμα πάντοτε εύστοχα προσδιορίζει όλες αυτές τις καιρικές μεταβολές»