«Hot-Dry-Windy»: Περιμένοντας το εκρηκτικό καιρικό σύνδρομο που προκαλεί ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 48ωρο και σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και νησιά Ανατολικού Αιγαίου 
2'

Το εκρηκτικό κοκτέιλ «Hot-Dry-Windy» θα μας αναγκάσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας να ζήσουμε δύσκολες ώρες.

Γα πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε «δείκτη 5» στην Αττική, δηλαδή red code, κατάσταση συναγερμού, και «δείκτη 4» σε τέσσερις άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Πρόκειται για μείγμα υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας που επηρεάζει περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Οι καιρικές αυτές συνθήκες θέτουν λοιπόν, ξανά την Αττική και περιοχές της Πελοποννήσου, την Δυτική και την Στερεά Ελλάδα καθώς και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε επίπεδο πολύ υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση φωτιάς.



Κολυδάς: Μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιά

Ο Θοδωρής Κολυδάς κάνει λόγο για δυνατό μελτέμι, ζέστη και ξηρασία, με αποτέλεσμα αυτό να αυξάνει την επικινδυνότητα για πυρκαγιές.



Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο

«Εφιστώ την προσοχή σε όλους, ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες και η κρατική μηχανή», δήλωσε επίσης νωρίτερα ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε: «Καμία αμέλεια, καμία κίνηση, καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες». Υπενθυμίζεται ότι συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον προγραμματισμό των ενεργειών λόγω του χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον Χάρτη αύριο η Αττική θα είναι σε επίπεδο συναγερμού (κόκκινο- κλίμακα 5-ακραίος κίνδυνος) και σε αρκετές περιοχές της χώρας σε επίπεδο 4 (πορτοκαλί-πολύ υψηλός κίνδυνος).

Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, για την Παρασκευή 21 Ιουνίου, προβλέπεται για την Αττική σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)