Καιρός: Ισχυροί άνεμοι με αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές - Ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές βροχές βόρεια

Ο καιρός: Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική λόγω ισχυρών ανέμων
Καιρός: Ισχυροί άνεμοι με αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές - Ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές βροχές βόρεια
4'

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιοι στο υπουργείο Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της μεταβολής του καιρού, που θα δυσχεράνει τις πυρομετερεωλογικές συνθήκες, αυξάνοντας τον κίνδυνο φωτιάς.

Για το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα, προβλέπει το meteo.gr

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 32 βαθμούς), 23 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 36 βαθμούς), 21 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 21 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 24 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελώδεις 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά τμήματα θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη, Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Κρήτη και Κυκλάδες νησιά Β.Α. Αιγαίου, το Σάββατο αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς (κατηγορίας 4) την ίδια ώρα αρκετές άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας θα αντιμετωπίζουν κίνδυνο φωτιάς κατηγορίας 3.

Για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατηγορίας 4 θα τεθεί σε εφαρμογή το Σαββατοκύριακο το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, που προβλέπει εναέριες και χερσαίες περιπολίες από μέλη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στράτου.

Untitled-5.jpg

Την ίδια ώρα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών έχει ήδη τεθεί σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν.

Ακόμα, θα απαγορευτεί η κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, όπως ορίζει το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
  • «Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή