«Κόλαση» τις επόμενες μέρες, ποιο στοιχείο μας…γλιτώνει από τα χειρότερα – Η θερμότερη μέρα

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες και για τις θερμοκρασίες του Αυγούστου 

«Κόλαση» τις επόμενες μέρες, ποιο στοιχείο μας…γλιτώνει από τα χειρότερα – Η θερμότερη μέρα
4'

Εκρηκτικό θα είναι το μείγμα σχετικά με τον καιρό τις επόμενες μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη πάντως υπάρχει και μια λεπτομέρεια που βοηθάει αν μη τι άλλο η ατμόσφαιρα να μην γίνεται ασφυκτική κι αυτό δεν είναι άλλο από την χαμηλή υγρασία.

Επίσης όπως τόνισε ο κ. Μαρουσάκης η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Πέμπτη.

Παράλληλα η πρόγνωση της θερμοκρασίας για το υπόλοιπο του Ιούλιο μέχρι και τα μέσα σχεδόν του Αυγούστου ήταν το αντικείμενο της ανάλυσης και του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια.

Την πρώτη εικόνα για τις θερμοκρασίες του προσεχούς Αυγούστου αποτύπωσε και το meteo σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Αναλυτικά ο Κώστας Λαγουβάρδος σε σχετική ανάρτησή του αναφέρει:

«Μια πρώτη εικόνα για τις θερμοκρασίες του Αυγούστου...
Όπως αναφέρουμε και στο Meteo.gr, θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Η ανάλυση των σεναρίων έγινε από το φίλο και επιστημονικό μας συνεργάτη Georgios Fragkoulidis

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν μέσες μηνιαίες αποκλίσεις: της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσοχή όμως: τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή»

Κολυδάς: Τυχεροί είμαστε

Τέλος ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάλυσή του εκτιμάει ότι θα πρέπει να είμαστε και τυχεροί!

Συγκρίνοντας την κατάσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών δεν είναι τόσο μεγάλες όσα σε άλλα σημεία.

«Ενώ η Δυτική Ευρώπη βρίσκεται με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα κατά 1-2°C ( Ιβηρική) η Ανατολική Ευρώπη βιώνει θερμοκρασίες κατά 10 με 12°C πάνω από τα κανονικά . Θα πρέπει να θεωρούμαστε "τυχεροί" με τις θετικές αποκλίσεις να μη ξεπερνούν τους 5 με 7 °C από τις κανονικές»

O καιρός αύριο

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αύριο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 40 με 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή