Τι είναι το φαινόμενο του «ιπτάμενου Ολλανδού» - Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί

Πώς εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς το φαινόμενο του «ιπτάμενου Ολλανδού» που καταγράφηκε στην Κέρκυρα
2'

Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά να προχωρά σε σχετική επεξηγηματική ανάρτηση.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Κολυδάς εξηγεί οτι πρόκειται για τα φαινόμενα του ανώτερου αντικατοπτρισμού, τα οποία παρουσιάζονται όταν επικρατούν αντικυκλώνες και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Έτσι μπορούν να παρατηρηθούν, όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό.

Ο κύριος Κολυδάς επισημαίνει οτι είναι «ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας που προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός».

Αναλύοντας τις δύο φωτογραφίες της ανάρτησης γράφει: «Στην πρώτη φωτογραφία το ιστιοπλοϊκό που διακρίνεται στο βάθος φαίνεται να βρίσκεται στον ουρανό με πορεία αντίθετη του ιστιοπλοϊκού που φαίνεται σε πρώτο πλάνο (είναι το ίδιο). Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάζεται στη δεύτερη φωτογραφία ευκρινέστερα παρότι η φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε ανοιχτό πλάνο όπου στο βάθος διακρίνονται και τα βουνά της Αλβανίας».

Και εξηγεί: «Ένας μύθος για το φαινόμενο αυτό όπου τα είδωλα δεν αλλάζουν μορφή και αυτό περιγράφει και το σημερινό φαινόμενό μας , είναι ο μύθος του ιπτάμενου Ολλανδού», σημειώνοντας ότι το φαινόμενο καταγράφηκε στην Κέρκυρα στις 15 Ιουλίου.