Καιρός: Από τους 41 σε... φθινόπωρο - Ποιο διήμερο θα πέσει χαλάζι

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού και μάλιστα ραγδαία

Καιρός: Από τους 41 σε... φθινόπωρο - Ποιο διήμερο θα πέσει χαλάζι
4'

Ο καύσωνας συνεχίζει... απτόητος, καθώς έχει κλείσει 13 συνεχόμενες ημέρες ωστόσο από τα μέσα της νέας εβδομάδας θα κάνει ένα διάλειμμα.

Σύμφωνα με τον προγνώστη, Θεοφάνη Χατζηγρίβα από την ερχόμενη Τρίτη, αρχίζει η αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών ενώ το διήμερο της Πέμπτης και της Παρασκευής θα έχουμε άστατο καιρό, ίσως και χαλαζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές.

Ωστόσο προς το τέλος του μήνα και από τις 27 Ιουλίου και μετά έρχεται νέο κύμα καύσωνα.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση:

«Παραμένουν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 22.07, με τιμές μάλιστα που θα ακουμπήσουν ακόμη και τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου ως έχουμε πει σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Αποκλιμάκωση από την Τρίτη 23.7 και κυρίως από τα βορειότερα τμήματα αρχικά, με φαινόμενα θερμικής αστάθειας σε τμήματα της Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και πιθανώς κάποιων τμημάτων της Πελοποννήσου από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35 με 39 βαθμούς Κελσίου στο σύνολο της χώρας

Παρόμοιος θα είναι ο καιρός την Τετάρτη 24.7 με φαινόμενα θερμικής αστάθειας κυρίως σε κεντρικά και βόρεια τμήματα, αλλά με την θερμοκρασία να σημειώνει νέα μικρή πτώση γενικά στη χώρα.

Θα ρίξουμε λίγο το βάρος μας στο διήμερο Πέμπτης 25.7 και Παρασκευής 26.7 καθώς υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε όλα τα προγνωστικά μοντέλα, για αισθητά άστατο καιρό με κάποια ισχυρά φαινόμενα αρχικά την Πέμπτη στην βόρεια χώρα, και κυρίως σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, και πιθανώς Ηπείρου και βόρειας κυρίως Θεσσαλίας, και την Παρασκευή σε νοτιότερα τμήματα με πιθανό καθολικό σταδιακό επηρεασμό μεγάλου τμήματος της χώρας και κυρίως της Θεσσαλίας, Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, αλλά και μεγάλου τμήματος της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου.

Έντονα τοπικά φαινόμενα και στα νησιωτικά του βορείου κυρίως Αιγαίου. Πολύ λίγα στα υπόλοιπα τμήματα των νοτίων νησιωτικών, εκτός αν αλλάξει η σύγκλιση.

Τόσο την Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή το ηλεκτρικό φορτίο θα είναι μεγάλο, με έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις συνοδεία ισχυρών καθοδικών ανέμων κατά την ώρα εκδήλωσης αυτών ,και επομένως χρειάζεται δέουσα προσοχή.

Η θερμοκρασία σε πτώση παντού, και σε φυσιολογικές τιμές και αισθητά χαμηλές την ώρα των φαινομένων.

Από το Σάββατο όμως 27.07 σταδιακά ως έχουμε πει και τμηματικά από τα δυτικά της χώρας η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει με σοβαρές ενδείξεις προς το τέλος του μήνα, αρχές των πρώτων ημερών του Αυγούστου να βιώσουμε εκ νέου τιμές καύσωνα.

Θα παρακολουθούμε όμως μέρα μέρα την εξέλιξη και για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική άμεση ενημέρωση».

Θα μείνει στην Ιστορία ο φετινός Αύγουστος - Η πρόβλεψη... ρεκόρ της 33ετίας

Με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος, κάνει λόγο για ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας με σύντομη διάρκεια, αλλά και δύσκολο Αύγουστο, αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο.

Ο κύριος Λαγουβάρδος επικαλέστηκε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, το οποίο δίνει 32 σενάρια για το διάστημα 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου.

«Ενδείξεις πτώσης της θερμοκρασίας μετά τις 25 Ιουλίου 2024

Το Γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.

Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024., συμπληρώνοντας 18-19 συνεχόμενες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα.

Σύμφωνα με το σύνολο των διαθέσιμων προγνωστικών σεναρίων (Γράφημα), αναμένεται σύντομη αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 25/7.

Η πρόγνωση της πορείας της θερμοκρασίας μετά τις 27/7 έχει μεγάλη αβεβαιότητα, όπως υποδεικνύεται και στο Γράφημα, όμως η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020».

451783494_10232651508885827_36509981852343464_n.jpg
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:14ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Λαύριο