«Σπάει» τα ρεκόρ η ζέστη στον πλανήτη - Νέο μέσα σε 24 ώρες

Από Κυριακή σε Δευτέρα ο κόσμος γνώρισε διαδοχικά την πιο ζεστή ημέρα 

«Σπάει» τα ρεκόρ η ζέστη στον πλανήτη - Νέο μέσα σε 24 ώρες
Associated Press
5'

Η πιο ζεστή ημέρα καταγράφηκε τη Δευτέρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε διάρκεια μόλις 24 ωρων, και είχε σημειωθεί την προηγουμενη ημέρα την Κυριακή 21 Ιουλίου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Copernicus

Καθώς οι καύσωνες έπληξαν τον κόσμο και οι πυρκαγιές κατέκαψαν τμήματα της Μεσογείου, της Ρωσίας και του Καναδά, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα αυξήθηκε στους 17,15 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα 22 Ιουλίου. Αυτό ήταν 0,06 C υψηλότερο από το ρεκόρ της Κυριακής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, η οποία παρακολουθεί τα δεδομένα από το 1940.

Αυτό περιλαμβάνει θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο, στο οποίο τώρα επικρατεί χειμώνας, μειώνοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πιθανό η Τρίτη ή η Τετάρτη αυτής της εβδομάδας να ξεπεράσει και πάλι το ρεκόρ της Δευτέρας, καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες συμβαίνουν γενικά σε συστάδες. Το τελευταίο ρεκόρ ζεστής ημέρας ήταν τον Ιούλιο του 2023, όταν κι έσπασε διαδοχικά επί 4 ημέρες, από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου. Πριν από αυτό, ήταν τον Αύγουστο του 2016.

Αυτό που κάνει το φετινό ρεκόρ ασυνήθιστο είναι ότι - σε αντίθεση με το 2023 και το 2016 - ο κόσμος τον Απρίλιο βγήκε από το κλιματικό μοτίβο του Ελ Νίνιο, το οποίο γενικά ενισχύει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες λόγω των θερμότερων από το συνηθισμένο υδάτων στον Ανατολικό Ειρηνικό.

Σύμφωνα ε επιστημονική εξήγηση αυτό δείχνει τη μεγαλύτερη από ποτέ επίδραση της κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, στην αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

«Βράζει» η Ασία

Η Κίνα εξέδωσε μια σειρά προειδοποιήσεων για καύσωνα αυτή την εβδομάδα, με δεκάδες μετεωρολογικούς σταθμούς σε τμήματα της κεντρικής και βορειοδυτικής Κίνας να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 40 C. Η πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, η οποία φιλοξένησε μια διεθνή συνάντηση για την κλιματική αλλαγή αυτή την εβδομάδα, εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα νωρίς την Τετάρτη, αφού οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 42,2 C μια ημέρα νωρίτερα.

Η Ταϊβάν προετοιμάζεται επίσης για τον αντίκτυπο του τυφώνα Gaemi την Τετάρτη, με τα εργοστάσια και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να κλείνουν εν μέσω προβλέψεων για καταρρακτώδεις βροχές. Οι ταχύτητες των ανέμων στο κέντρο του πλησίαζαν το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό το απόγευμα της Τετάρτης. Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας εξέδωσε επίσης κόκκινο συναγερμό για τυφώνα. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τους τυφώνες - τροπικούς κυκλώνες που κερδίζουν ενέργεια τρέφοντας τη θερμότητα των ωκεανών - πιο έντονους, ικανούς να φτάσουν σε μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου και να ρίξουν περισσότερη βροχή.

Η Ιαπωνία έχει επίσης βιώσει ρεκόρ ζέστης καθ 'όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Προειδοποιήσεις για θερμοπληξία εκδόθηκαν σε 39 από τους 47 νομούς της χώρας τη Δευτέρα, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 37C.

Πυρκαγιές

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετώπιζαν την Τρίτη επικίνδυνες θερμοκρασίες, κυρίως στις δυτικές ΗΠΑ, όπου οι ριπές ανέμου και οι ξηρές συνθήκες πυροδότησαν δεκάδες πυρκαγιές. Η υπερβολική ζέστη θα συνεχίσει να καλύπτει μια περιοχή που εκτείνεται βόρεια από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ μέσω της Νεβάδα και στο Αϊντάχο και τη Μοντάνα τις επόμενες δύο ημέρες πριν φτάσουν οι ηπιότερες θερμοκρασίες την Παρασκευή, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η επαρχία της Αλμπέρτα στον δυτικό Καναδά παλεύει επίσης με δεκάδες πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει εκκενώσεις χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πάρκου Jasper το βράδυ της Δευτέρας. Ακόμη και ο μακρινός βορράς υπομένει ένα κύμα καύσωνα. Το Fairbanks της Αλάσκας επρόκειτο να φτάσει τους 31 C την Τετάρτη, πλησιάζοντας τα προηγούμενα ρεκόρ, ενώ οι θερμοκρασίες σε τμήματα της καναδικής, ρωσικής και νορβηγικής Αρκτικής έφταναν θερμοκρασίες άνω των 9 C από τον μέσο όρο αναφοράς 1979 έως 2000 για αυτή την εποχή του έτους. Η κρατική δασική υπηρεσία της Ρωσίας μάχεται με δεκάδες πυρκαγιές στη Σιβηρία τις τελευταίες ημέρες, καθώς το ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι πυροδοτεί πυρκαγιές.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία υπέμεινε υψηλές θερμοκρασίες στο δεύτερο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού, το οποίο έφτασε την Τρίτη, μόλις τέσσερις ημέρες μετά το τέλος του πρώτου. Η ζέστη αναμενόταν να κορυφωθεί την Τετάρτη, με τουλάχιστον μία πυρκαγιά να καίει εκτός ελέγχου στα βορειοανατολικά της χώρας. Η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET έθεσε περίπου το ήμισυ της επικράτειας της Ισπανίας σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα και μέρος της ανατολικής περιοχής της Εξτρεμαδούρα σε κόκκινο συναγερμό, προβλέποντας μέγιστες θερμοκρασίες 44 βαθμών Κελσίου.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα στην ιστορία της Ελλάδας έληξε επίσημα την Τετάρτη μετά από 16 ημέρες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε μόλις πέρυσι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή