Καιρός: Ο καύσωνας επιστρέφει... αγριεμένος - Ποια πόλη θα «βράσει» στους 42 τις επόμενες ημέρες

Η ανάσα δροσιάς κράτησε για λίγο
Eurokinissi
2'

Ο καιρός... δρόσισε για λίγες ώρες ωστόσο ένα νέο κύμα έντονης ζέστης θα κάνει την εμφάνισή του σε λίγες ώρες.

Άνοδο όμως που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως καύσωνας καθώς οι θερμοκρασίες θα φτάνουν μέχρι τους 37-38 βαθμούς. Ωστόσο, αν και είναι πρόωρη πρόβλεψη, το προγνωστικό μοντέλο του windy προβλέπει νέο καύσωνα από την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Μάλιστα, το Σάββατο (03/08) το μεσημέρι προβλέπει για την Αθήνα, σύμφωνα με τον χάρτη θερμοκρασίας 40 βαθμών Κελσίου και την Κυριακή 42 βαθμούς.

Η πρόβλεψη αυτή, αν και παρακινδυνευμένη, εφόσον επιβεβαιωθεί, έρχεται ως συνέχεια της πρόβλεψης του meteo ότι ο φετινός Αύγουστος θα είναι ο θερμότερος όλων των εποχών.

Έρχεται «ακραία επιδημία ζέστης»

Ο ΟΗΕ ζητά από τα κράτη να προετοιμαστούν καλύτερα, να... δροσίσουν τους ευάλωτους πολίτες τους καθώς έρχεται «επιδημία ακραίας ζέστης» που σπάει τα ρεκόρ.

Μετά από τρεις από τις πιο ζεστές ημέρες που έχουν ποτέ μετρηθεί στη Γη, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν όλες τις χώρες να λάβουν μέτρα για την αλματώδη και καυτή θερμοκρασία, κάνοντας λόγο για «επιδημία ακραίας ζέστης».

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που ενώνει τον κόσμο μας, αυτό είναι ότι όλοι μας αισθανόμαστε όλο και περισσότερο τη ζέστη», δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισε ότι η Δευτέρα ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το όριο που είχε σημειωθεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα. «Η Γη γίνεται όλο και πιο ζεστή και πιο επικίνδυνη για όλους, παντού».

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν παγκοσμίως από τη ζέστη, πολύ περισσότεροι από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες, και αυτό είναι πιθανότατα μια υποεκτίμηση, αναφέρει μια νέα έκθεση 10 οργανισμών του ΟΗΕ.

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια επιδημία ακραίας ζέστης - μαραίνονται κάτω από ολοένα και πιο θανατηφόρα κύματα καύσωνα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Αυτό είναι 122 βαθμοί Φαρενάιτ και στα μισά του δρόμου προς τον βρασμό».

Οι τρομερές προειδοποιήσεις ήρθαν μετά από μια ελάχιστα αισθητή ανάπαυλα στα αλλεπάλληλα παγκόσμια ρεκόρ ζέστης.