Καιρός: Επί 18 ημέρες η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 27 βαθμούς κελσίου - Η πρόγνωση της εβδομάδας

Καιρός: Νέο κύμα έντονης ζέστης είναι προ των πυλών

Καιρός: Επί 18 ημέρες η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 27 βαθμούς κελσίου - Η πρόγνωση της εβδομάδας
3'

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα όπως αναλύθηκε από την ομάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε πρόσφατη ανακοίνωση, ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Ελλάδα από το 1980 τουλάχιστον. Όπως, παρατηρήθηκε το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος καύσωνα του Ιουλίου 2024, δεν ήταν οι ακραίες τιμές μέγιστων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν αλλά η διάρκειά του (16 συνεχόμενες ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες >=37 °C).

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του καύσωνα, υψηλές τιμές θερμοκρασίας σημειώθηκαν ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα με την θερμοκρασία να μην καταφέρνει να πέφτει ακόμη και κάτω από τους 27°C για πολλά 24ωρα.

Το μεγαλύτερο πλήθος σταθμών με πολλές ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 27°C συγκεντρώνονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη ή και ίση των 27°C από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και 25/07 στην Ελλάδα από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετές περιοχές, κυρίως στα νότια τμήματα της Αττικής κατέγραφαν για 15-20 ημέρες τιμές θερμοκρασίας μεγαλύτερες ή ίσες των 27°C καθόλη την διάρκεια της μέρας.

Συμπερασματικά, περίπου το 50-60% του πληθυσμού του λεκανοπεδίου της Αττικής βίωσε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όπου για 15-18 ημέρες η θερμοκρασία δεν υποχωρούσε κάτω από το όριο των 27°C.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 28-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και κατά τόπους στα δυτικά τους 39, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TH ΔΕΥΤΕΡΑ 29-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια ορεινά το μεσημέρι-απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και το Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο, τα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και στα δυτικά τους 39 με 40, στα νησιά του Ιονίου τους 37, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΡΙΤΗ 30-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις από το μεσημέρι στα ορεινά της βόρειας και της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή