Έκτακτη προειδοποίηση από τον WMO: Ο πλανήτης μπήκε επίσημα στο... φούρνο - Η απειλή για την Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα «δόντια» της
4'

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) έχει εκδώσει για άλλη μια φορά επείγουσα προειδοποίηση, μετά από δεκατρείς συνεχόμενους μήνες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία και την καταγραφή των τριών θερμότερων ημερών παγκοσμίως από τουλάχιστον τον 19ο αιώνα, οι οποίες σημειώθηκαν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Στις 22 Ιουλίου 2024, η ημερήσια παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ στους 17,16 °C, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων ERA5 που διατηρεί η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), με δεδομένα που εκτείνονται από το 1940. Στις 23 Ιουλίου, η αντίστοιχη τιμή ήταν 17,15 °C.

Στις 21 Ιουλίου, το ρεκόρ θερμοκρασίας ήταν 17,09 °C. Και οι τρεις αυτές ημέρες ήταν θερμότερες από το προηγούμενο ρεκόρ των 17,08 °C, που σημειώθηκε μόλις πέρυσι στις 6 Ιουλίου 2023, όπως αναφέρει το climatebook.gr.

Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 50 °C σε περισσότερες από μία τοποθεσίες φέτος. Πολλές δεκάδες τοποθεσίες έχουν δει μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από 40 °C και επικίνδυνα υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νέα μελέτη για τους καύσωνες στη Μεσόγειο - Η απειλή για την Ελλάδα

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Le Figaro, το χείλος της Μεσογείου πνίγηκε κάτω από έναν «θόλο θερμότητας». Μετά από έναν Ιούνιο που ήταν «θερμότερος από όλους τους προηγούμενους Ιούνiους» παγκοσμίως, έφτασε τους 44°C στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Η Ελλάδα γνώρισε τον δεύτερο καύσωνα του καλοκαιριού τον Ιούλιο, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 43°C, ξηρούς ανέμους και δασικές πυρκαγιές.

Στο Μαρόκο, την περασμένη Πέμπτη, 21 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα 24ωρο στην πόλη Μπένι Μελλάλ, στο κέντρο της χώρας, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε s;hmera, ειδικοί από το World Weather Attribution διαβεβαιώνουν ότι αυτός ο «κύμα καύσωνα της Μεσογείου θα ήταν αδύνατο χωρίς την αύξηση της θερμοκρασίας λόγω των ορυκτών καυσίμων» .

Η ανάλυση διεξήχθη από πέντε ερευνητές από το World Weather Attribution, μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που αναλύει την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, ακραίες βροχοπτώσεις, ζέστη κυμάτων και ξηρασίες.

Για να ποσοτικοποιηθεί αυτή η επίδραση για τον μήνα Ιούλιο, οι επιστήμονες «ανέλυσαν δεδομένα για το κλίμα προκειμένου να συγκρίνουν την εξέλιξη αυτού του τύπου γεγονότων μεταξύ του τρέχοντος κλίματος, που χαρακτηρίζεται από υπερθέρμανση του πλανήτη περίπου 1,3 °C, και του ψυχρότερου, προβιομηχανικού κλίματος», επισημαίνουν.

Υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από 3 βαθμούς

Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι θερμοκρασίες ήταν έως και 3,3°C υψηλότερες. Και αυτά τα κάποτε σχεδόν αδύνατα κύματα καύσωνα «αναμένεται τώρα να συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε δέκα χρόνια στο σημερινό κλίμα». «Αν ο πλανήτης δεν σταματήσει γρήγορα να καίει άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αυτά τα φαινόμενα θα γίνουν θερμότερα, πιο συχνά και θα διαρκέσουν περισσότερο» , καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα πιο θανατηφόρα ακραία φαινόμενα

«Η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από άλλες ηπείρους και ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα» , σχολιάζει η Mariam Zachariah, ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου, σε δελτίο τύπου.

«Τα κύματα καύσωνα είναι τα πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα», θυμάται ο Roop Singh, μέλος του κινήματος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη. Σύμφωνα με τον ίδιο , οι άνθρωποι που περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επικίνδυνης ζέστης, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών και των θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτή την εβδομάδα.

Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% τα τελευταία 20 χρόνια . Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη , περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω υπερβολικής ζέστης το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη.